Aktuelt:

VANT: Hugo André Mowinckel Nilsen, flankert av Gunnar Bøyum og Marianne Skjulhaug.

Vant Aspelin Ramm-prisen

Hugo André Mowinckel Nilsen vant Aspelin Ramm-prisen 2020 med sin masteroppgave om kunstig intelligens og arkitektur.

Publisert Sist oppdatert

Det er under den årlige byutviklingskonferansen Oslo Urban Arena at Asplin Ramm-prisen deles ut. Prisen skal vurdere masteroppgaver innenfor eiendomsutvikling, arkitektur, landskapsarkitektur, samfunnsgeografi, ingeniørfag, økonomi og planlegging. I år har rekordmange vist sin interesse for konkurransen, og i år var det rekordmange søkere.

– Juryen har hatt en formidabel oppgave med å kåre en vinner. Det har vært 36 søkere, og det er ikke bare å sende inn masteroppgaven sin. Du skal oppnå A eller B på oppgaven for at den skal vurderes, sier adm. direktør Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm.

Han har sittet i juryen sammen med juryleder Marianne Skjulhaug (leder ved Institutt for urbanisme og landskap ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo), Per Gunnar Røe (professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo) og Elin Børrud (professor i By- og regionplanlegging ved Fakultet for landskap og samfunn ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Årets vinner var Hugo André Mowinckel Nilsen

«Vinneren viser at ved å digitalisere deler av OBOS sitt tegningsarkiv, kan kunstig intelligens bidra til å utvikle et nytt kunnskapsgrunnlag for å bedre forstå samspillet mellom boligbygging og lovverk. [...] Juryen er overbevist om at årets vinner vil gjøre seg gjeldende i denne utviklingen og berømmer hans imponerende, og dessuten nyvinnende arbeid. Her tråkker han ikke i andres spor!» skriver juryen i sin begrunnelse.

Det var en fornøyd og ydmyk vinner som mottok prisen under Oslo Urban Arena.

– Dette her er en stor kilde til motivasjon til å jobbe videre med temaet.

Han mottar 30.000 kroner i prispremier. De to andre finalistene er Gustav Bjørngaard Rødde og Aksel Borgen, som skrev oppgave om storindustriens plass i byer ved NTNU, og Henriette Crook, som skrev om kulturminner i kompakt byutvikling ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Her er juryens begrunnelse:

Digitalisering er i ferd med å endre alle sider av samfunnet vårt. Årets Aspelin Ramm-prisvinner har med nysgjerrighet og faglig modenhet utforsket spørsmål om hvordan kunstig intelligens kan åpne for nye muligheter innenfor arkitektur og byutvikling. Oppgaven viser hvordan fremtidens praksiser, så vel som mange sider av beslutningsprosessene i byutviklingen kan dra nytte av kunstig intelligens. Oppgaven har et spesielt fokus på lovverk. Vinneren viser at ved å digitalisere deler av OBOS sitt tegningsarkiv kan kunstig intelligens bidra til å utvikle et nytt kunnskapsgrunnlag for å bedre forstå samspillet mellom boligbygging og lovverk.

Oppgaven er ambisiøs med teoretiske og metodisk høy vanskelighetsgrad, men kandidaten klarer likevel å formidle stoffet både med faglig tyngde og kritisk refleksjon. Oppgaven handler både om hvordan forskning og praksis innen feltet kan anvende den teknologien som utvikles og hvordan faget selv kan utvikle seg med hjelp av digitalisering, i dette tilfelle kunstig intelligens.

Juryen er overbevist om at årets vinner vil gjøre seg gjeldende i denne utviklingen og berømmer hans imponerende, og dessuten nyvinnende arbeid. Her tråkker han ikke i andres spor!

Powered by Labrador CMS