FOR DYRT: De aller fleste boligene i Oslo er uoppnåelige for førstegangskjøpere. Illustrasjonsfoto: Glen Widing
FOR DYRT: De aller fleste boligene i Oslo er uoppnåelige for førstegangskjøpere. Illustrasjonsfoto: Glen Widing

Unge kan bare glemme boligkjøp i Oslo

Snart er det umulig for førstegangskjøpere å kjøpe seg en bolig i hovedstaden.

Publisert Sist oppdatert

Fra 2003 til nå har andelen Oslo-boliger førstegangskjøperne har råd til stupt fra 36 prosent til 5,9 prosent, melder Norske Boligbyggelag.

På vegne av NBBL har Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) utarbeidet en indeks som beskriver utviklingen i førstegangskjøpernes kjøpekraft siden 2003. Data for over 205.500 boligsalg viser at veien inn i Oslo-markedet for unge førstegangskjøpere stadig blir tyngre.

LES OGSÅ: Mange boliger til salgs, men ingen krise

– Tallene viser at fast jobb og lønn for mange førstegangskjøpere ikke er nok til å skaffe seg en egen bolig i hovedstaden. Unge som mangler egenkapital eller hjelp fra foreldre blir ufrivillig henvist til leiemarkedet, sier administrerende direktør Bård Folke Fredriksen i NBBL.

I 2003-2007 hadde single førstegangskjøpere mellom 25–34 år råd til 36 prosent av Oslo-boligene som ble solgt, ifølge indeksen til NMBU. Fra 2008 til 2011 var 25 prosent av Oslo-boligene fortsatt innen rekkevidde. Mellom 2015 – 2019 hadde førstegangskjøperne kun hatt råd til 5,9 prosent av boligene som ble solgt.

LES OGSÅ: Klargjør for 113 boliger

Indeksen forutsetter at den gjennomsnittlige førstegangskjøper kan kjøpe bolig til drøyt 2,5 millioner kroner – 800.000 kroner mer enn ti år tidligere. Summen holder likevel ikke til mer enn en brøkdel av Oslo-boligene som har blitt solgt de siste årene, og NBBL frykter at utviklingen fører til et ytterligere prispress på de minste og tilgjengelige leilighetene.

– En bedre balanse forutsetter at det bygges tilstrekkelig med nye boliger i pressområdene til at prisveksten kan stagges. Disse nedslående tallene aktualiserer en debatt om utbyggingstakt, saksbehandlingstid, hva som er tillatt å bygge og kostnadene forbundet med oppføring av nye boliger, påpeker Fredriksen.

LES OGSÅ: Vil bygge boliger på Vålerenga

Hovedårsakene til fallet i kjøpekraften skyldes økte boligpriser og renter, strengere boliglånsregler og øvrig inflasjon.

– En måte å sørge for at flere kan oppnå målet om egen bolig er å satse sterkere på leie-til-eie-prosjekter og andre alternative eiermodeller. Mange boligbyggelag har selv etablert slike ordninger. Myndighetene bør nøye studere disse og ruste opp virkemiddelapparatet slik at veien til egen bolig blir enklere og færre havner utenfor, oppfordrer han.

LES OGSÅ: Har planer om 850 boliger 

NMBU har analysert over 760.000 boligsalg i 45 kommuner mellom 2003 og 2020.Analysen kartlegger kjøpekraft i boligmarkedet: Hvilke av boligene typiske førstegangskjøpere ville ha råd til da boligen ble solgt, og hvilke som for de fleste er uoppnåelige. Kjøpekraft i boligmarkedet baserer seg på faktorer som inntekt, husholdningsstørrelse, boliglånsregler, egenkapital-krav, og utgifter til øvrige levekostnader.

Powered by Labrador CMS