– Fondet er i en sterk posisjon med tanke på veien videre, sier Gro Boge.

Tror markedet for næringseiendom snur i år

DNB Scandinavian Property Fund med 1,4 prosent totalavkastning i Q1.

Publisert Sist oppdatert

Etter to kvartaler med stigende avkastningskrav, er det i første kvartal 2024 kun mindre bevegelser i eiendommenes avkastningskrav. Porteføljen leverer i sum en positiv verdiendring på 0,2 prosent og en direkteavkastning på 1,1 prosent. Den underliggende kontantstrømmen er god, og den økonomiske ledigheten er på 2,6 prosent, ifølge en pressemelding.

– DNB Scandinavian Property Fund har en solid portefølje med god inntjening. Våre investeringer er i kontorbygg, hotell og kjøpesenter og fondet er i en sterk posisjon med tanke på veien videre, sier administrerende direktør Gro Boge.

Kontor er fondets største segment med en andel på 67 prosent, foran 21 prosent på hotell etc. og 12 prosent på handel. 

Ifølge investorrapporten var kontor i CBD Oslo det segmentet som falt mest i fjor, og det ser nå ut til at prime yield har stabilisert seg på 4,75 prosent. Dette er også bekreftet i transaksjonsmarkedet. Det kraftige fallet i lange renter på slutten av 2023 har korrigert noe tilbake, det samme gjelder de noterte eiendomsaksjene. 

– Markedet er inflasjonssensitivt og venter på rentekutt fra sentralbankene. I Norge er det ventet rentekutt i andre halvår 2024. Mye tyder på at vi har sett yieldtoppen, men markedet er sårbart gitt en videre oppgang i de lange rentene. Ifølge flere investor- undersøkelser i det siste er investorene nå mer positive til utviklingen i eiendomsmarkedet, noe som underbygger en sannsynlighet for at yieldene snur i 2024, heter det.

Bedre belegg på hotellene

Det går også frem av meldingen at hotell, som er fondets nest største segment med en allokering på 19 prosent, hadde positiv verdiutvikling i kvartalet. Begge hotellene har høyere beleggsprosent enn markedet i 2023. Høyere rompriser bidrar også til en god RevPAR-utvikling. Kronekurs og god tilstrømming av både innenlandske og utenlandske gjester gjør at hotellmarkedet holder seg godt og anses som et attraktivt segment fremover.

– Fondets to kjøpesentre har redusert ledighet og vi ser at nye tilbud på sentrene genererer omsetningsvekst. Husholdningene har vist seg mer robust enn antatt, og det er forventet økt kjøpekraft i år. Alle bygg i porteføljen er Breeam-sertifisert, med unntak av ett bygg som er under resertifisering. Det er viktig både for oss og kundene våre at vi tar et helhetlig samfunnsansvar for våre bygg. Dette arbeidet har i tillegg en positiv kostnadseffekt med at byggene våre har effektive løsninger på drift og vedlikehold, påpeker Boge.

Transaksjonsvolumet i Q1 er det høyeste første kvartalet på lenge, men preget av noen større transaksjoner.

– Flere investorundersøkelser den siste tiden viser at flere nå er netto kjøpere, og mye kan tyde på at markedet for næringseiendom snur i 2024, sier Gro Boge.

Nøkkeltall Q1 2024

Verdi (VEK): 9,845 milliarder.

Totale leieinntekter: 537 millioner.

Samlet areal: 195.783 kvadratmeter.

Økonomisk ledighet: 2,6 prosent.

Avkastning hittil i år: 1,4 prosent.

Årlig avkastning foregående 3 år: – 0,2 prosent.

Årlig avkastning foregående 5 år: 1,9 prosent.

Fondet investerer i segmentene kontor, handel og hotell/annet med sentral beliggenhet i de største byene i Norge og Sverige. Det geografiske tyngdepunktet er Norge, men med en ramme for inntil 40 prosent i Sverige. Porteføljen skal bygges etter følgende rammer:

* Kontor 35 – 80 prosent. 

* Handel 0 – 40 prosent.

* Hotell/Annet 0 – 25 prosent.

 

Powered by Labrador CMS