Utvikling:

SPEKTAKULÆRT: Prosjektet henter inspirasjon fra Lofoten i nord til greske middelhavsøyer i sør.

Tollefsen utvikler spektakulær feriedestinasjon av gammelt steinbrudd

Fredensborg Fritid vil bygge mellom 200 og 250 fritidsboliger i et gammelt steinbrudd i Kragerø.

Publisert Sist oppdatert

Etter nesten 100 års drift, avvikles nå kvartsbruddet på den lille halvøya Utangen sørøst for Kragerø. De voldsomme terrenginngrepene etter bruddvirksomheten gir nå store muligheter for utvikling av ferieboliger. Fredensborg Fritid mener det er mulig å lage spennende arkitektur med inspirasjon fra Lofoten i nord til greske middelhavsøyer i sør.

– Vi transformerer et utgravd steinbrudd til et levende område for eiere og brukere av fritidsboligene, lokalbefolkningen og andre tilreisende. Litangen blir en spennende attraksjon, sier Knut Bremer i Fredensborg.

LundHagem vant arkitektkonkurransen som ble gjennomført i 2021, og reguleringsprosessen er i gang. Målet er bygging fra 2024 og investeringsrammen er ca. 1 milliard kroner.

Litangen ligger i Kilsfjorden, en kort båt- eller kjøretur fra Kragerø sentrum. Allerede i 2006 ble det inngått avtale med eier av steinbruddet, Georg Tveit AS, om tilrettelegging for fremtidig utvikling av fritidsboliger. Siden 2008 har området ligget inne i kommuneplanens areadel som fremtidig område for fritidsboliger.

Litangen i dag.

– Det er umulig å gjenetablere terrenget etter steinbruddet, men ved langsiktige avtaler og godt samarbeid, har virksomheten skapt et spennende utgangspunkt for nytenkende arkitektur og fritidsboligutvikling. Litangen blir et landemerke med grønn infrastruktur og en tydelig helhetstankegang, sier arkitekt Svein Lund.

Sentralt i prosjektet er lagunen hvor havet slippes inn. Den har utløp mot nord og sør.

– Dette blir et av de mest unike fritidsboligprosjekter i Norge og Norden. Vi har hentet inspirasjon fra kystbebyggelsen i Kragerø, rorbuer i Lofoten og fjellandsbyer på Santorini. Samlet gir dette en variert arkitektur hvor samspill mellom menneske og naturen er i sentrum, sier Lund.

SAMSPILL: Fredensborg Fritid er opptatt av samspill mellom menneske og naturen.

Litangen Utvikling AS har innledet samarbeid med marinbiologer for å sikre god vannkvalitet i lagunen, og transformasjon fra et tidligere industriområde til fritidsboligfelt er krevende - både over og under vann.

– For å lykkes i et slikt prosjekt er vi avhengige av å tenke bærekraft i alle ledd. Blant annet vil vi sørge for gjenvinnbar energi, benytte oss av byggemetoder med lavere utslipp samt legge til rette for delingstjenester. Vi vil også forsøke å reetablere biologisk og marinbiologisk mangfold, sier Bremer.

Powered by Labrador CMS