TRÅDLØST: For å få til rehabiliteringen av det fredede bygget Villa Ullvin, måtte Fredensborg Bolig gå for trådløse løsninger.

Overlegent prestisjeprosjekt uten en tråd

Den gamle og fredede overlegeboligen Villa Ullvin rehabiliteres for å bli tilbakeført til fordums prakt. Da ble trådløse løsninger som sparer bygningselementene viktig.

Publisert

Villa Ullvin, som i sin tid huset overleger fra Ullevål sykehus og deres familier, er nå under totalrehabilitering.

– Den gamle og ærverdige overlegeboligen Villa Ullvin, bygget i 1919, har vi jobbet med siden 2016. I mars neste år overleverer vi åtte nye leiligheter, så nå nærmer det seg med stormskritt, sier Magnus Aune Hvam, adm. direktør i Fredensborg Bolig.

Bygget ble fredet av Riksantikvaren som kulturhistorisk eiendom i 2012, noe som innebærer at det meste av bygningsmessige elementer skal bevares, både fasade, gulv, vegger, tak, trapper, vinduer og dører. Det er også krevende å oppgradere den tekniske infrastrukturen i fredede bygninger, blant annet ved at vegger ikke kan åpnes.

– Ambisjonen var hele veien å bygge tidløse, moderne hjem i Villa Ullvin, med sømløs styring av varme og lys. Skulle vi få til det på et fredet bygg, var vi nødt til å finne trådløse løsninger, sier Hvam.

Han jobbet opp mot flere leverandører som leverte smarthus-løsninger, men ville ha et system som kunne tas med inn i flere prosjekter enn vare Villa Ullvin. Fredensborg Bolig ville derfor satse på en aktør som hadde hele verdikjeden på plass, fra produksjon til installasjon og support.

– Tjenesteveien ville vært å gå via grossist, elektriker og totalentreprenør. Jeg hoppet over alle de tre leddene og møtte leverandørene direkte. Til slutt var det kvalitet og profesjonalitet som gjorde at Fredensborg Bolig valgte Eaton og deres smarthussystem xComfort. Vi slipper kabling på termostater og så videre, og vi vet at produktene er av en kvalitet som Fredensborg Bolig kan stå inne for. For kommende eiere er det også en forventning om at disse tingene ”bare fungerer”, sier Hvam.

Nå vil Fredensborg Bolig bruke xComfort på de fleste av sine prosjekter.

– Noe av det vi har lært av elektroarbeidet på Villa Ullvin og andre Fredensborg-prosjekter som Vollebekk stasjon, er at tidsbruken er lavere på trådløse installasjoner. Det gir jo mening: Setter du opp en bryter på veggen med en innebygget termostat som snakker trådløst med LED-spottene i taket, da har du spart mye tid i installasjon, deler Hvam.

En totalrehabilitert Villa Ullvin er klar til overtakelse fra 1. mars neste år.

 

 

 

Powered by Labrador CMS