Utvikling:

SIER NEI: Byantikvaren ønsker ikke at musikkpaviljongen skal flyttes til Spikersuppa.

Statsbygg med kontroversielt forslag: Vil flytte historisk paviljong og kutte trær ved Nationaltheatret

Statsbygg vil rydde plass for en ny teaterpaviljong, som er «en forutsetning for Nationaltheatrets utvidelse under forplassen».

Publisert

På vegne av Statsbygg har Gottlieb Paludan Architects bestilt oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten (PBE) for Nationaltheatret. Bakgrunnen er behovet for rehabilitering og oppgradering av de bygningsmessige forholdene og tekniske anlegg ved det fredede teatret. Ifølge arkitektselskapet er en ny teaterpaviljong en forutsetning for Nationaltheatrets utvidelse under forplassen.

– Planforslaget viser en ny teaterpaviljong i nordre del av Nationaltheatrets forplass. Dette medfører en rydding og omorganisering av dagens situasjon, som fremstår som overmøblert i et relativt lite byrom. Som en følge av dette foreslås musikkpaviljongen flyttet til Spikersuppa, skriver arkitektselskapet til PBE.

OPPGRADERES: Nationaltheatret har behov for rehabilitering og oppgradering.

Plasseringen av teaterpaviljongen er trukket så langt unna teaterbygningen som mulig og samtidig slik at den kan betjene kjellerarealet. Hovedargumentet for en sirkulær teaterpaviljong er at paviljongen blir et frittstående element med henvendelse i alle retninger, og at den ikke deler opp plassen, men i stedet gir naturlige bevegelseslinjer over plassen.

– En rund form gir best mulig visuell kontakt mellom teatrets fasade og gaterommene rundt. Den sirkulære formen har i tillegg historiske referanser, og fristiller seg med sin enkle form fra Nationaltheatrets arkitektur, skriver Gottlieb Paludan Architects.

Arkitektselskapet mener også at den nåværende plasseringen av musikkpaviljongen er til dels bortgjemt mellom store trær og tett ved restaurantpaviljongen Lawo.

– Ved å flytte musikkpaviljongen til Spikersuppa, vil paviljongen kunne revitaliseres ved å tas i bruk som en arena for mindre konserter eller forestillinger. Ved å orientere trappen på paviljongen riktig og møblere byrommet i forhold til det, kan det etableres et mindre byrom som gir paviljongen en mer framsatt plasseringen enn eksisterende, som også er mer i tråd med paviljongens opprinnelige funksjon og bruk.

– Prosjektet vil utarbeides med respekt for det fredete kulturminnet Nationaltheatret og de to statuene på teaterplassen samt de listeførte parkarealene i Studenterlunden og Spikersuppa. Det legges opp til dialog med Byantikvaren og Riksantikvaren for å redusere tiltakets mulige konflikt med kulturminneverdiene, heter det i henvendelsen til PBE.

Det fremgår også at prosjektet medfører fjerning av eksisterende trær, men at «minst mulig felling er etterstrebet».

Byantikvar Janne Wilberg sier til Estate Nyheter at de ikke ønsker at musikkpaviljongen skal flyttes.

– Den har en historisk plassering på plassen, og har jo stått der lenge før Nationaltheatret ble oppført. Den er knyttet til Studenterlunden og Karl Johans gate, som er et området av nasjonal verdi, sier hun.

Wilberg påpeker at det er god dialog mellom partene i prosessen, og at det jobbes med alternative løsninger. Hun støtter imidlertid Riksantikvaren, som ønsker at dette prosjektet skal behandles som reguleringssak, og ikke en byggesak.

I henvendelsen til PBE påpeker Statsbygg utfordringene med å måtte starte en planprosess så sent i prosessen (forprosjektet er ferdig i desember 2020).

En planprosess gir med stor sannsynlighet større tidsmessige og økonomiske konsekvenser, og Statsbyggs vurdering er at ressursbruken for samfunnet og tiltakshaver ikke står i forhold til det som kreves avklart. Statsbygg ber derfor PBE vurdere om noen problemstillinger kan håndteres i egne prosesser, frakoblet byggesaksprosessen for Nationaltheatret.

Powered by Labrador CMS