Juss:

HJEMMESEIER: Nils Johan Semb ble saksøkt av en tidligere leietaker på Kjær Gård i Horten, men gikk ut av kampen med full seier. (Foto: Trond Reidar Teigen / NTB)

Stang ut for leietaker som krevde millioner av Nils Johan Semb

Den tidligere toppfotballsjefen og landslagstreneren ble frifunnet i retten etter bitter konflikt med tidligere leietaker.

Publisert

Nils Johan Semb har i en årrekke eid Kjær Gård i Horten, hvor han har leid ut deler av gårdsanlegget og låven. Fra 2012 ble lokalene leid ut til en kjøttprodusent, som i all hovedsak drev med nedskjæring av kjøtt og lagring av kjøtt.

Leietakeren sa opp kontrakten i 2018, og begrunnet dette med at utleier Nils Johan Semb skal ha forsømt vedlikeholdsplikten. Ifølge leietakeren skal Semb ha stått for søppeldumping utenfor lokalene, som igjen skal ha resultert i skadedyr i form av mus, rotter og huggorm rundt og i lokalene.

Semb har på sin side bestridt påstandene og har kontret med krav om betaling av utestående husleie, samt krav om erstatning for reparasjoner i lokalene, kostnader til forretningsfører og advokatbistand.

Semb og leietakeren lykkes ikke å komme til enighet, og saken havnet i retten. Vestfold tingrett behandlet tvisten i slutten av august i år, og for noen dager siden kom dom i saken.

Før rettssaken la leietakeren frem et krav som summerte seg til 3,7 millioner kroner, fordelt på tap av driftsutstyr som Semb har tatt beslag i, erstatning for inntektstap og erstatning for fremleieinntekter.

Retten har i sin slutning kommet til at utleier har oppfylt vedlikeholdsplikten, og viser til Sembs egne forklaringer hvor han har sørget for utvendig maling ved jevne mellomrom samt bytte av tak og bordkledning ved behov.

Retten finner det ikke sannsynliggjort at det har vært en langvarig utfordring med skadedyr rundt og i leielokalet, i form av mus, rotter, hoggorm eller fugl. Vestfold tingrett peker på at de angivelige problemene med skadedyr ikke kom frem før leietakeren bestemte seg for å si opp kontrakten. Under rettssaken var flere andre leietakere kalt inn som vitner, men ingen av disse forklarte seg om problemer med skadedyr.

- Retten legger etter vitneforklaringene til grunn at det ikke har vært skadedyr på eiendommen som har vært sjenerende for leietakers virksomhet, står det å lese i dommen.

Leietakeren fikk heller ikke noe medhold i kravet om erstatning for utstyr som Semb har tatt beslag i etter leietakers fraflytting av lokalene. Rettens administrator viser til at driftsutstyret er naglet/skrudd fast i vegger og tak og følgelig er å anse som fastmontert utstyr og en endring av leieobjektet.

- Driftsutstyret er skrudd fast til en bygningskonstruksjon som er bygd opp innvendig i det som opprinnelig var en lagerhall (…) Det fremgår av leiekontraktens punkt 15 at endringer av leieobjektet tilfaller utleier ved leieperiodens opphør. Det foreligger dermed ikke mislighold som følge av ulovlig beslag i driftsutstyr, skriver retten.

Vestfold tingrett er etter dette kommet til at utleier ikke har misligholdt leiekontrakten, og at leietakeren er erstatningsansvarlig for manglende husleie til Nils Johan Semb. I tillegg må leietakeren dekke kostnader som Semb har hatt for å sette lokalene i stand, herunder bytte av lås, kostnader til takstmann, kostnader til snøbrøyting som leietaker skulle dekke i henhold til leiekontrakten, ubetalt vannavgift, vask av lokalene samt utgifter til forretningsfører og juridisk hjelp.

De samlede kostnadene som leietakeren må erstatte beløper seg til 260.000 kroner. Retten slår fast at Semb har vunnet saken fullstendig, og dømmer derfor leietakeren til også å betale sakskostnadene til Semb. De var på drøyt 100.000 kroner.

Powered by Labrador CMS