SNEGLEHUS: Arkitektene har bant annet sett til naturen for inspirasjon.

Spektakulære bygg: Tårnet blir landets nest høyeste bygning

De tre første bygningene i prosjektet i Tel Aviv blir småtterier i forhold. 

Publisert

Azrieli-senteret består av tre skyskrapere i den israelske hovedstaden Tel Aviv, med et kjøpesenter i bunnen. Komplekset ble designet av den israelsk-amerikanske arkitekten Eli Attia og oppkalt etter utvikleren David Azrieli.

Azrieli Center Circular Tower som er det høyeste av de tre tårnene, var med sine 187 meter landets høyeste bygning da det ble bygd i 1999. I forhold til det fjerde tårnet som nå bygges i komplekset, blir imidlertid The Circular Tower nesten en dverg. 

Azrieli Spiral Tower som bygges nå blir nemlig 350 meter høyt.

Prosjektet som skal få 91 etasjer blir 148.000 kvadratmeter stort når det åpner dørene i 2027. Eierne godkjente planen i 2018, som inkluderte et 1.000 parkeringsplasser fordelt på sju etasjer, et kjøpesenter på 13.000 kvadratmeter med 400 butikker som en forlengelse av det nåværende senteret, samt kontorer, et hotell med 250 rom og 171 leiligheter. I toppen blir det selvsagt en restaurant. 

Regningen kommer til å ligge på rundt 8,5 milliarder kroner. 

Mestere på høye bygg

I 2022 ga byen planleggings- og bygningskomité grønt lys for byggingen av det som ligger an til å bli Israels nest høyeste tårn. Spiraltårnet blir dermed en del av Azrieli Center Complex med sine berømte sirkel-, firkant- og trekanttårn.

Planleggingen av Spiral Tower ble utført av det amerikanske arkitektfirmaet Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) og israelske Moshe Zur Architects og Eli Attia Architects. KPF står bak noen av verdens høyeste strukturer, inkludert det 555 meter høye Lotte World Tower i Seoul, Sør-Korea, og det 435 meter høye One Vanderbilt-tårnet på Manhattan. De har visstnok henter inspirasjon til designet fra linjene i sneglehus, og symboliserer også eldgamle bibelske ruller og måten de snor seg oppover. 

Spiraltårnet får like mange kvadratmeter som de tre eksisterende bygningene. I 2019 hadde Azrieli-komplekset 60.000 besøkende, og den gangen var det forventet at antallet skulle øke med 30.000 - 40 000 de neste årene.

Danna Azrieli i Azrieli Group har uttalt blant annet:

– I 1998 åpnet vi Azrieli-senteret, som inkluderte et kjøpesenter og kontorer, og endret plasseringen av Tel Avivs forretningsdistrikt. Mange trodde vi var gale fordi vi ikke hadde inngått noen leiekontrakter, men vi bygde med absolutt forståelse for at Israels næringsliv ville vokse og gi plass til prosjektet. Da vi fullførte i 2008 ble senteret et symbol på Tel Aviv. Arkitekturen til spiraltårnet speiler kreativiteten til Azrieli Group, og som redefinerer byens skyline med hvert nye prosjekt. Den eksepsjonelle økonomiske investeringen er nok et bevis på vår tillit til den israelske økonomien.

Kilder: Azrieli Group, Calcalistech, The Times of Israel, Wikipedia, Calcalist

The Spiral Tower
The Spiral Tower
The Spiral Tower
The Spiral Tower
The Spiral TowerPowered by Labrador CMS