ENESTÅENDE: Dette byggverket er det eneste av sitt slag i verden.

Spektakulære bygg: Konas ønske ble et av verdens underverker

Bygget i hvit marmor er det eneste av sitt slag i verden.

Publisert

Mausoleet Taj Mahal i byen Agra i nord-India ble bygget av den muslimske stormogulen Shah Jahan til minne om yndlingskona som døde i barsel. På dødsleiet ba hun ham visstnok om å gi henne den vakreste graven som noen gang ble bygget.

Fra 1632 tok det 16 år før det enestående verket sto ferdig på bredden av elva Jamuna, og ytterligere fem år for omgivelsene var i havn. Ifølge historikere elsket Shah Jahan bygning og arkitektur, noe som ga ham kallenavnet The Builder Of Marvels. På persisk betyr ordet taj krone og mahal palass – altså der kronen ligger, og Taj Mahal er av mange sett på som symbolet på ekte kjærlighet. Materialene ble fraktet fra blant annet Punjab, Rajasthan, Sri Lanka, Tibet og Kina.

Taj Mahal er utsmykket med flere enn 40 typer edelstener inkludert perler, diamanter, smaragder og safirer. Den majestetiske sentrale kuppelen er 73 meter høy og omgitt av fire mindre kupler.

Bygningen i hvit marmor som kombinerer persisk, tyrkisk, indisk og islamsk arkitektur – regnes blant det ypperste av arkitektur fra Mogulriket som varte fra tidlig på 1500-tallet til midt på 1700-tallet. I dag Afghanistan og mye av Pakistan, Bangladesh og India.

Men Taj Mahal er imponerende nok der det ligger inntil en 300 × 300 meter stor hage med opphøyede ganger og nedsenkede blomsterrabatter. Mausoleet som måler 57 x 57 meter ståer på en 100 x 100 meter stor marmorsåle som har en 42 meter høy minaret i hvert hjørnet. Disse heller svakt utover fra hovedbygningen slik at de faller bort fra denne ved et eventuelt jordskjelv. Spiret på kuppelen var frem til 1800-tallet dekket av gull, nå av bronse, og toppes av en islamsk halvmåne som peker mot himmelen, sammen med en trident som er et typisk Shiva-symbol i hinduismen. Hele bygningen er dekorert med sitater fra koranen. Et opphøyet basseng midt i hagen, fra porten til mausoleet, reflekterer bygningen. 

Det sies at Shah Jahan ville bygge en kopi i svart marmor til seg selv på motsatt side av elva. Så langt kom han imidlertid ikke – sønnen satte nemlig faren i fangenskap før han rakk å realisere planen. Dermed ble Jahan stedt til hvile ved siden av kona etter han døde.

Da britene okkuperte India kuttet de ned alle trærne og blomstene i hagen, til fordel for gressplener. Gjennom århundrene har Taj Mahal vært offer for stort forfall, men Lord Curzon startet restaurering i årene 1899-1905 mens han var britisk visekonge over India. I våre dager har luftforurensning spesielt marmorfasaden. Flere tiltak er iverksatt for å redusere skadevirkningene, blant annet har myndighetene stengt fabrikker i området og det er forbudt å kjøre biler i nærheten. Fremdriften med å forbedre miljøforholdene rundt monumentet går imidlertid svært sakte.

Taj Mahal omgis av en mur i rød sandstein på tre kanter, mens siden mot elva er ubeskyttet. Bygget står på Unescos verdensarvliste og ble i 2007 også utpekt til et av verdens sju nye underverker.

Kilder: Wikipedia, Unesco, Britannica, Times of India

Taj Mahal i hvit marmor.
Taj Mahal inngangsparti
Taj Mahal port
Taj Mahal utsmykning
Taj Mahal utsmykning
ENESTÅENDE: Dette byggverket er det eneste av sitt slag i verden.
Taj Mahal ved elva.
Taj Mahal, her ligger mann og kone gravlagt.
Taj Mahal park.
Powered by Labrador CMS