U2: De irske rockerne fikk æren av å åpne Sphere høsten 2023.

Spektakulære bygg: Finnes neppe maken til byggverk

17.600 sitteplasser, 16K LED-skjerm på 15.000 kvadratmeter, over 160.000 høyttalere, 4D-effekter. Spehre tar kaka på de fleste områder.

Publisert

Etter fem års byggetid og regninger på over 23 milliarder kroner, sto underholdningsarenaen Sphere i Las Vegas ferdig i fjor høst. Den 112 meter høye og 157 meter brede kula er verdens største sfæriske bygning ble innviet i september i fjor. De irske veteranrockerne U2 fikk æren av å være første show ut – en kontrakt som etter hvert ble forlenget til 40 konserter med tittelen U2:UV Achtung Baby.

Bygningen ble designet av arkitekturkontoret Populous som er spesialister på stadioner, og ble lansert i 2018. Opprinnelig var prosjektet et partnerskap mellom Madison Square Garden Company (MSG) og Las Vegas Sands Corporation som bidro med den 18 mål store tomta. Men budsjettet på 12 milliarder kroner sprakk fullstendig i takt med blant annet Covid-19 og inflasjonen.

Sluttsummen på 2,3 milliarder gjør prosjektet til byens dyreste underholdningsarena.

For det er underholdning det dreier seg om – konserter, show, filmvisninger og sportsgrener som boksing og e-sport.

Utvendig er Sphere kledd med en høyoppløselig LED-skjerm som teller 1,2 millioner lysdioder. Kula har plass til opptil 20.000 stående og 17.600 sittende personer. 10.000 av stolene er utstyrt med et system som lar gjestene føle lyden som vibrerer. På toppen av det hele bidrar 4D-maskiner til å gjenskape opplevelser av vind, temperaturendringer og lukt.

Gigantiske tall

Alt er stort i Amerika, er det noe som heter. Ikke minst med Sphere. Kjelleren på 7.400 kvadratmeter, samt det første bakkenivået, var fullført høsten 2019. Dette arealet skal brukes til offentlige arrangementer som for eksempel messer. Veien videre var imidlertid temmelig humpete, noe som året etter førte til at utviklernes planlagte åpning i 2021 ble utsatt.

Taket består av 32 takstoler à 100 tonn. Etter stålskjelettet sto ferdig ble det dekket med 4.600 kubikkmeter betong som danner et 25 centimeter tykt lag – ca. 10 000 tonn. Da var det tid for å montere den 730 tonn store innvendige stålramma som støtter LED-skjermene og lydsystemet. Eksteriøret, eller Exosphere som utviklerne kaller det, er dekket av fullt programmerbar LED som kan vise 256 millioner farger.

Høyttalerne byr på 3D-surroundlyd fra alle kanter slik at musikk og lydeffekter kan lokaliseres og formes presist i forhold til objektene på skjermen. Det brukes avanserte teknikker som stråleforming og bølgefeltsyntese for å oppnå klar og realistisk lyd til alle setene. Alt fra små insektlyder til store naturfenomener skal kunne gjengis med et realistisk nivå og skala.

Dette er bare noen av mengdene materialer som ble brukt for å bygge Sphere, og for å få det hele på plass måtte utviklerne leie verdens fjerde største kran. Denne ble fraktet på båt fra Belgia til California og derfra til Las Vegas med 120 trailere. Bare å montere dette monsteret tok 18 dager og ble gjennomført med en annen byggekran.

I mars 2020 passerte arbeiderne det bredeste punktet av kula, som ligger på sjette nivå 33 meter over bakken.

MSG har sagt de vil bygge flere slike kuler rundt om i verden. I Burbank, California står det allerede en mindre versjon – Big Dome. Den brukes til å produsere filminnhold som skal vises i Sphere. Ei kule var også planlagt i London, men den planen ble forkastet av ordfører Sadiq Khan som i hovedsak var bekymret for potensiell lysforurensning. Tees Valley-ordfører Ben Houchen har på sin side foreslått Teesside i Nordøst-England som et alternativt. Både Sør-Korea og Saudi-Arabia skal visstnok ha avslått hver sin kule, men det kan komme en i Abu Dhabi.

Det hører med til historien at siden åpningen har Sphere tapt over en milliard kroner – noe som førte til at MSGs finansdirektør takket for seg.

Arch daily, Wikipedia, Lyd&Bilde, Las Vegas Review-Journal

AVANSERT: Både innside og utsiden er belagt med LED-skjermer.
LANDEMERKE: Sphere lyser godt opp i neonjungelen i Las Vegas.
DYRT: Å bygge Sphere kostet 2,3 milliarder kroner.
KULRUNDT: Dette underholdningssenteret er ett av de mest avanserte i verden.
STORT: Sphere har sitteplasser til 17.600 mennesker.
KONSERT: Opplevelsen av en konsert blir tatt til nye høyder i dette formatet.
SKIFTENDE: Kulas utseende kan bli skiftet i det uendelige.
Inni Sphere
Inni Sphere
Inni Sphere
Inni Sphere
Powered by Labrador CMS