Utvikling:

BYSTRAND: Synnøve Lyssand Sandberg i OSU og Kjell Kalland i Hav Eiendom, var til stede da 1.700 tonn sand ble sprøytet utover den nye stranda.

Snart klar med ei kliss ny bystrand

Denne uken kom 1.700 tonn sand fra et sandtak i Svelvik. Snart er stranda klar for sine første badegjester.

Publisert

I disse dager foregår et omfattende arbeid med å legge gress, stein og sand på Operastranda i Bjørvika. Om få uker skal den hundre meter lange stranda ved Operaen overrekkes fra Oslo S Utvikling (OSU) og Hav Eiendom til Oslo kommune.

Bjørvika Infrastruktur, som eies av OSU og Hav Eiendom, har hatt ansvaret for å utvikle og etablere Operastranda. Byggearbeidet begynte allerede i januar og har siden møtt på store utfordringer, ifølge en pressemelding.

Byutvikling

– Det er et fascinerende prosjekt fordi det skiller seg ut fra annet byutvikling, og fordi det har åpnet for noen nye måter å tenke på. Spesielt er det spennende hvordan vi har klart en gjenbruksgrad på 90 prosent når det gjelder all steinen som er brukt, sier administrerende direktør Synnøve Lyssand Sandberg i OSU.

Det inkluderer gamle, lokale steintyper, som grorudgranitt, hentet fra blant annet gamle gårder og kaifronter. De som gravde ut tomta fant nok storgatestein til 40–50 kvadratmeters steindekke. Mellom 2.000 og 3.000 kubikkmeter masser har gått med i byggingen. Samtidig har det vært en konstant overvåking av vannkvaliteten, for å holde målet om en nullustlippsbyggeplass.

Strenge miljøkrav

– Svært høye miljøkrav har vært avgjørende i byggingen, noe annet hadde vært uaktuelt, poengterer Lyssand Sandberg.

– Det er krevende å bygge en strand. Man er avhengig av svært god planlegging, samtidig som en islagt fjord, tidevann og bølger jobber imot deg. Men alle involverte har jobbet svært godt for å holde tidsskjemaet slik at vi kan åpne stranden som planlagt nå i sommer, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom.

Denne uken kom 1.700 tonn sand fra et sandtak i Svelvik, med båt. Et av flere tiltak for å holde på sanden, er å bygge en molo. Den skal bidra til at sanden helt inn mot Operaen blir liggende der den skal.

– Nå gleder vi oss veldig til å overlevere stranden til Oslo kommune og innbyggerne. Dette blir uten tvil ei helt unik strand som kommer til å bli brukt av folk i alle aldre, påpeker Kalland.

Powered by Labrador CMS