Utvikling:

NORSK STRØM: Rjukans vannkraft gjør at israelske Green Mountain utvider nok en gang.

Skal bruke over en milliard på nytt datasenter

Og all restvarme fra anlegget skal leveres til landbasert oppdrett av ørret.

Publisert

Tre og en halv måned etter det selskapet Green Mountain annonserte en utvidelse på 4,5 MW ved sitt datasenter på Rjukan, kunngjør de nok en utvidelse på 20 MW. De skal investere over en milliard kroner i utvidelsen, ifølge en pressemelding.

Dette er selskapet som Smedvig solgte til Israelske Azrieli group for 7,6 milliarder kroner i fjor.

Det nye bygget på Rjukan skal være klart for innflytting av første kunde 1. mars neste år.

- Vi opplever stor interesse fra internasjonale selskaper som ønsker å flytte dataene sine til mer bærekraftige steder. Vårt anlegg tilfredsstiller høye krav til bærekraft med tanke på bruk av fornybar kraft, energieffektivitet og varmegjenbruk, sier administrerende direktør Tor Kristian Gyland i Green Mountain.

Et datasenter som dette produserer mye varme, men det skal ikke gå til spille. Hima Seafood bygger for tiden verdens største landbaserte anlegg for ørretoppdrett mindre enn en kilometer fra datasenteret. De to selskapene har allerede blitt enige om gjenbruk av spillvarme fra nåværende datasenter. Med utvidelsen kan prosjektet skaleres ytterligere slik at oppdretterne kan få mer varmt vann til produksjonen.

Vil bygge flere sentre

Dette er det fjerde nybyggprosjektet fra Green Mountain på under ett år. I tillegg til de to utvidelsene på Rjukan, bygger selskapet for tiden et nytt 13.5 MW datasenterbygg i Enebakk utenfor Oslo som skal stå ferdig i slutten av november. Selskapet har også nylig fullført en 3,5 MW utvidelse ved fjellhallanlegget på Rennesøy.

- Det er stor aktivitet i markedet, spesielt mot Norge, og vi forventer ytterligere vekst det neste året. Vi har flere nye prosjekter på blokka som vi håper å kunne fortelle mer om snart. Disse prosjektene viser at vi har både gode løsninger og leveringsevne, selv i disse utfordrende tider påpeker Gyland.

Lokalprodusert strøm

For Rjukan vil dette bety flere arbeidsplasser også på lang sikt. Ordfører Steinar Bergsland i Tinn kommune er entusiastisk.

- Industrien på Rjukan tar nå en posisjon inn i det grønne skiftet gjennom bærekraft og sirkulærøkonomi, bruk av lokalprodusert strøm, energieffektivisering, arealeffektivitet og varmegjenbruk. Vi har blitt et laboratorium, et utstillingsvindu, for det grønne skiftet, hevder han.

Powered by Labrador CMS