KREVENDE: CFO Sverre Molvik mener det blir for kapitalkrevende for Selvaag Bolig å kjøpe tomter og stille egenkapialen up front helt frem til prosjektet er ferdig.
KREVENDE: CFO Sverre Molvik mener det blir for kapitalkrevende for Selvaag Bolig å kjøpe tomter og stille egenkapialen up front helt frem til prosjektet er ferdig.

Selvaag Boligs fordel i kampen om tomtene (+)

Den nye modellen til Selvaag Bolig kan gi selskapet et konkurransefortrinn når selskapet skal kjøpe nye tomter. Og en mulighet for å vinne frem i kampen om eiendomsdelen til Veidekke.

Publisert Sist oppdatert

Selvaag Bolig overrasket markedet mandag morgen da det ble kjent at selskapet selger alle tomtene sine til det nystartede selskapet Urban Property. Salget innebærer at Selvaag Bolig kan innkassere merverdiene i tomtebanken, samtidig som selskapet beholder eksponeringen mot tomteverdien ved at det kan kjøpe tomtene tilbake.

Les også: Selger tomtene for 3,4 milliarder

CFO Sverre Molvik forklarte på investorpresentasjonen at dagens businessmodell har en utfordring ved at selskapet må binde opp mye egenkapital ved eiendomskjøpene.

– Hovedårsaken til denne strukturen er at vi vil unngå å kjøpe tomter og binde kapital når vi betaler up front. Vi må typisk låne halvparten av tomtekjøpet, og da blir 50 prosent egenkapital bundet opp i flere år, sier Molvik.

I stedet blir Urban Property en finansierer av tomtene til Selvaag Bolig. Selvaag Bolig mottar 3,4 milliarder kroner for tomtene og casher inn en gevinst på over 1 milliard kroner når de selges til Urban Property. Samtidig skal Selvaag Bolig kjøpe tilbake tomtene når de er byggeklare. Urban Property mottar 0,5 prosent up front og en årlig rente på 3,75 prosent over NIBOR (5,5 prosent med dagens rentenivå). I tillegg skal Urban Property motta 2 prosent av opprinnelig kjøpesum når Selvaag Bolig tiltrer opsjonen for tilbakekjøp.

– Opsjonspremien blir marginalt høyere enn bankrente, sier Molvik.

Ved at Selvaag Bolig reduserer bruken av egenkapital, blir selskapets kapitalkostnad vesentlig lavere enn for andre konkurrenter som skal ut i markedet og kjøpe tomter. Dermed vil Selvaag Bolig kunne strekke seg noe lenger enn konkurrentene når attraktive tomter skal kjøpes. Urban Property har allerede gitt commitments for å kjøpe tomter for ytterligere 500 millioner kroner.

– I Selvaag Bolig, slik det var før, kunne vi ikke gått ut og kjøpt tomter for 500 millioner kroner nå. Det kan vi gjøre med den nye modellen, sier Molvik.

Det er en rekke spennende muligheter som kommer for salg i tiden fremover. Det første store prosjektet er NRK-tomten, som Selvaag Bolig har signalisert interesse for å være med på. Selvaag Bolig, som sammen med Aspelin Ramm utviklet Tjuvholmen, er også en naturlig budgiver for tomter på Filipstad.

Les også: Veidekke vil selge eiendomsdelen

Sist uke kom Veidekke med nyheten om at det vurderer å selge eiendomsdelen, med en betydelig tomtebank. Selvaag Bolig-modellen gjør at selskapet enklere kan slå kloa i tomtene til Veidekke ved at selskapet allerede har finansiering i orden fra Urban Property og det vil binde opp langt mindre egenkapital enn de konkurrerende budgiverne. Eierne av Urban Property er Equinor Pensjonskasse (30 prosent), Oslo Pensjonsforsikring (30 prosent), Selvaag AS (30 prosent) og Rema Etablering Norge (10 prosent).

– Vi har funnet aksjonærer med dype lommer som har et annet avkastningskrav enn Selvaag Bolig, sier Molvik.

Han har i flere kvartaler beklaget seg over at aksjemarkedet ikke har vært villig til å prise tomtegevinstene.

– Det er store verdier i tomtene som ikke har materialisert seg. Dere har jo sett dette, siden dere har aksjen. Dessverre har ikke andre sett det, ellers ville aksjen ha vært høyere. Det er en av grunnene til at vi gjør dette grepet her, sa Molvik til aksjonærene som hadde møtt opp på presentasjonen i går.

Powered by Labrador CMS