Aktuelt:

NY TURISTSVIKT: Spania uroer seg igjen for færre turister, denne gang som følge av Ukraina-krigen.
NY TURISTSVIKT: Spania uroer seg igjen for færre turister, denne gang som følge av Ukraina-krigen.

Rammes hardt av at russerne er borte

Russlands invasjon av Ukraina merkes godt på den spanske solkysten.

Publisert

Reiselivsnæringen i Spania advarer nå om at Russlands invasjon av Ukraina kan få store konsekvenser for økonomien i landet. Sanksjonene mot Russland gjør at russerne uteblir fra den spanske solkysten, noe som allerede er merkbart.

I tillegg har området tradisjonelt mange ferierende fra Ukraina, som selvfølgelig også uteblir nå.

Russerne representerer ikke den største turistgruppen i antall, men når det kommer til hvor mye penger de legger igjen, er det ingen ved siden. I gjennomsnitt legger russiske turister igjen 124 Euro per dag, mer enn noen andre besøkende.

35 prosent av de russiske turistene bor vanligvis på hotell, 27 prosent i leide leiligheter/ferieboliger, 21 prosent i selveid feriehus og 16 prosent hos venner og bekjente. Gjennomsnittsoppholdet er på 13 dager, 90 prosent reiser alene og 98 prosent kommer med fly.

- Med mindre konflikten mellom Russland og Ukraina løses i løpet av kort tid, vil det gi sosiale og økonomiske konsekvenser i vår region, sier Toni Mayor, president i reiselivsorganisasjonen Hosbec i Valencia.

Det er anslått at bortfallet av turiststrømmen fra Russland og Ukraina vil gi en årlig negativ effekt på 400 millioner Euro.

I 2021 ble det i Spania sett under ett solgt 863 ferieboliger til en samlet verdi av 140 millioner Euro til russiske borgere, skriver Spaniaposten. Det er spesielt Torrevieja, Altea og Benidorm som tiltrekker seg russiske kjøpere.

Rubelfallet har gjort det langt dyrere for russere å kjøpe eiendom i Spania, og sanksjoner mot russiske pengetransaksjoner har i alle tilfelle gjort eiendomskjøp nærmest umulig.

Turismen i Spania står for rundt 14 prosent av landets BNP og rundt 13 prosent av sysselsettingen. De siste to årene har landet sett en halvering av disse tallene, med bakgrunn i reiserestriksjonene under pandemien.

Powered by Labrador CMS