ØDELAGT: Peab kjøper nå tilbake hele skandaleprosjektet.
ØDELAGT: Peab kjøper nå tilbake hele skandaleprosjektet.

Peab kjøper tilbake alle de 21 leilighetene fra 2013 (+)

I 2013 begynte innflyttingen i de kliss nye leilighetene. Så startet marerittet.

Publisert

Drammen-selskapet Cibora Eiendom (Rolf Erik Halmrast) valgte Peab da de i sin tid skulle bygge Strømsgodset Hageby ved Gulskogen senter utenfor Drammen.

Totalentreprisen lød på 44 millioner kroner og entreprenøren brukte friksjonspæler i fundamenteringen for å hanskes med de velkjente og problematiske grunnforholdene langs Drammenselva. Slik pæling går ikke ned til fast grunn og var tydeligvis ikke nok, for snart begynte bevegelsene i grunnen å gjøre seg gjeldene.

Hverken entreprenør eller byggherren tok ansvar for sprekker, skjeve gulv og andre skader på husene, og la skylden på en jernbanekulvert som i ettertid ble bygd rett i nærheten. Etter at beboernes takstmann i fjor mente at boligene var så skadd at de burde rives, gikk de til retten, og nå kjøper Peab tilbake alt.

LES OGSÅ: Bygger ny næringspark for 100 mill

- Vi tok initiativ til løsningen i forkant, men de vesentligste punktene i forliket ble avklart i forbindelse med rettsmeklingen i april, sier adm. direktør Kjetil Runningen i Peab.

Han påpeker at årsaken til at de ikke har gjort dette før skyldes flere faktorer.

- Blant annet har krevende grunnforhold gjort at problemene på bygningsmassen har oppstått og forverret seg over tid. Vi gjennomførte en rekke tiltak over flere år. Da det på tross av tiltakene fortsatt var usikkerhet knyttet til grunnforholdene, ønsket vi å komme med en løsning for beboerne slik at ikke de skulle belastes med dette fremover, sier han.

LES OGSÅ: Bladde opp 305 mill for kremtomt - nå skal det planlegges

Peab tar over leilighetene før fellesferien og har gitt beboerne mulighet til å leie dem inntil de har funnet et nytt hjem. Så sent som for et par år siden ble leiligheter her lagt ut for salg med prisantydning 4,95 millioner kroner. Runningen vil ikke si hvor mye penger de må ut med, og vet heller ikke hva som skal skje med de ødelagte boligene.

- Forliket innebærer at sameierne vil motta en rimelig og omforent kompensasjon for sine tap. Vi er enige om å ikke kommentere størrelsen på kompensasjonen. Vi vil jobbe med å finne en varig løsning for hele eiendommen. Per i dag har vi ikke landet på hva dette blir, poengterer han.

LES OGSÅ: Noen ganger blir avstandene bare for lange

- Deler dere regningen sammen med Cibora Eiendom?

- Vi valgte å inngå en avtale som overfører bygningsmassen til oss, da dette gir oss samtidig kontroll med risiko- og kostnadsbilde, sier direktøren.