SKISSER: Noe av dette kan bli bygd i Fjordbyen.
SKISSER: Noe av dette kan bli bygd i Fjordbyen.

Kanaler, flytende øyer og sjøbad

– Vi ønsker å skape rom for denne type etablering, sier sjefen.

Publisert

Eidos Eiendomsutvikling skal utvikle Fjordbyen på Lierstranda ved Drammen, for å gjøre plass til 16.000 innbyggere og 16.000 arbeidsplasser i et av Norges største byutviklingsprosjekter.

Blant annet skal byens nye sykehus bygges der og erstatte dagens sykehus i Drammen og Blakstad.

I mai leverer Eidos programmet til områdeplanen og skissene lokalavisen Lierposten har fått tak i vitner om spenstige tanker.

– Dette viser ikke nødvendigvis hvordan det blir, men vi ønsker å gi et inntrykk av hvordan det kan bli. Samtidig er det viktig å skape attraktivitet, og vårt forslag vil inneholde bestemmelser som skaper rom for denne type etableringer, sier Eidos-sjef Torgeir Finnerud.

Spenstige tanker.
Spenstige tanker.

Nærheten til fjorden viser hvordan den 2,5 kilometer lange strandlinjen kan brukes med blant annet en øypark, flytende gangveier, brygger, kanaler, flytende sjøbad og stupetårn.

– Et av de største fortrinnene i prosjektet er kort vei til vannet, det må vi utnytte maksimalt, poengterer Finnerud.

Han har samarbeidet med en nederlandsk arkitekt som er ledende i verden på flytende konstruksjoner, ikke minst fra Dubai. Men øyene er mer enn fantasia. Eidos Eiendomsutvikling må nemlig svare opp både pålegg og forventninger i det store utviklingsprosjektet.

– Vi er må etablere et gruntvannsområde som skal inneholde blant annet øyer for dyreliv. Noe er også tiltak for å sikre mot erosjon, og så har vi sett på mulighetene til å kombinere dette med flytende konstruksjoner, sier Finnerud.

Han har tidligere hatt som mål at byggingen skal ha startet når det nye sykehuset står klart i 2025. Og Finnerud er i rute, blant annet går utfyllingen av Gilhusbukta som planlagt.

– Vi har fortsatt som mål at den tomten skal være byggeklar i 2024. Om vi starter byggingen i vest i tilknytning til sykehuset, i øst på Gilhusbukta eller begge steder samtidig, er ikke besluttet. Men tomten skal i hvert fall stå byggeklar, sier han.

Powered by Labrador CMS