Aktuelt:

ST. PETERSBURG: Gjennom sin aksjepost i gasselskapet Gazprom er Oljefondet medeier i flere omfattende russiske utviklingsprosjekter. Dette boligkomplekset er under oppføring nær St. Petersburg. Ill: Gazprombank-Invest

Oljefondet medeier i store eiendomsprosjekter i Russland

Gjennom sin aksjepost i Gazprom eier Oljefondet flere store eiendomsprosjekter i Moskva, St. Petersburg, Arkhangelsk og Krasnodar.

Publisert

Under en pressekonferanse søndag ble det kjent at regjeringen ønsker å fryse Oljefondets investeringer i Russland.

– Vi fryser investeringene i Oljefondet i Russland og starter prosess med å trekkes ut, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Under pressekonferansen la finansminister Trygve Slagsvold Vedum til at målet er å trekke Oljefondet helt ut av det russiske markedet.

Vedum opplyser at Oljefondet ved årsskiftet hadde investert om lag 25 milliarder kroner i det russiske markedet.

Oljefondet har opp gjennom årene gjort seg bemerket for store eiendomskjøp, herunder særlig i England og USA. I henhold til Oljefondets oversikt på sine egne nettsider, har fondet ingen direkteinvesteringer i russisk eiendom.

Men de indirekte eiendomsinvesteringene er betydelige, fremgår det av en oversikt Estate Nyheter har utarbeidet.

Dette gjelder særlig for Oljefondets post i energiselskapet Gazprom, som er verdens største gassleverandør. Ved utgangen av 2020 var nærmere fire milliarder kroner plassert i Gazprom. 2021-tallene er ikke tilgjengelig før Oljefondets oppdaterte liste offentliggjøres 3. mars.

Gazprom har en rekke datterselskaper. Blant disse er Gazprombank, som er den tredje største banken i Russland. Gazprombank er hovedaksjonær i Gazprombank-Invest, som fokuserer på eiendomsmarkedet generelt og utviklingsprosjekter spesielt.

Selskapet ble stiftet i 2003.

"De gunstige mulighetene i det dynamisk voksende russiske markedet, kombinert med selskapets ressurser, gjør det mulig for Gazprombank-Invest å investere i de mest attraktive prosjektene i forskjellige segmenter av eiendomsmarkedet", heter på selskapets egen nettside.

Kontor, bolig og kjøpesentre

Boligutvikling beskrives som hovedaktiviteten i selskapet, på bakgrunn av stor innenlandsk etterspørsel etter nye boliger. Selskapet redegjør for utvikling av større boligkomplekser med et totalareal på 800.000 kvadratmeter i Moskva. St. Petersburg, Yaroslavl, Arkhangelsk og «andre russiske byer».

Gazprombank-Invest har også eierinteresser i næringseiendom, herunder kontorlokaler og kjøpesentre. Investeringsporteføljen innen kontor inkluderer prosjekter i Moskva og St. Petersburg. Selskapet viser videre til at Gazprombank-Invest har stått bak utviklingen av to større kjøpesentre.

Siden 2005 har Gazprombank-Invest arbeidet med utviklingen av et «mixed-use»-prosjekt i den nordlige delen av byen Krasnodar, som skal inneholde 500.000 kvadratmeter med forretningslokaler, kontorer, butikker og boliger.

Selskapet oppsummerer dagens pågående prosjekter til å omfatte halvannen million kvadratmeter.

Powered by Labrador CMS