Aktuelt:

FORHANDLE: Titl utfører brukertesting og forhandlinger samtidig for å vite hvordan de kan digitalisere forhandlingsprosessen. Her forhandler Titl-ansatt Sandra Nanteza (til høyre) med en leietaker.

Norsk eiendomsplattform løser leieutfordringer i Afrika

Det norske proptech-selskapet Titl ønsker å hjelpe millioner av mennesker til å få et tryggere hjem og enklere liv.

Publisert Sist oppdatert

Verdensbanken anslår at 70 prosent av verdens befolkning mangler formell dokumentasjon på eiendommen sin. I mange afrikanske land skyldes mye av mangelen at én person kan eie, samtidig som andre personer har bruksrett til eiendommen.

Dette skaper konflikter mellom grunneier og personen med bruksrett.

Titl er en plattform som kobler sammen landeiere med leietakere (personer med bruksrett). Folk kan betale leie, spørre om godkjennelse til å selge bruksretten, samt få kvittering på rettigheten. Plattformen er tilgjengelig via USSD.

– Dette gjør det mulig for enhver person med tilgang til telefon, enten det er en smarttelefon eller ikke – å bruke plattformen, forklarer Benjamin Bjorvatn Øien, gründer & CEO, i Titl, tidligere Trustful Trade.

Han tar en dobbelgrad i Internasjonal Ledelse og Business Analytics ved NHH/CEMS, og en bachelor i Kognitiv Vitenskap ved UiB. Samt en BSc fra NHH. Øien har også jobbet i Verdensbanken. Han har startet selskapet sammen med Zachary Mugabi Haavaldsen, en Norsk-Ugander som har vokst opp i Trondheim og Kampala.

Haavaldsen har studert økonomi ved Brunell University i London. Han har tidligere jobbet i eiendomsselskapet Knight Frank og har løst eiendomskonflikter i Uganda de seneste 4–5 årene.

Et tilfeldig møte på en bar i Uganda

– Jeg var betatt av blockchain-hypen i 2016, og tenkte at det hadde vært spennende å bruke teknologien til eiendomsrettigheter. Et par år senere assisterte jeg forskning i Uganda og ble obs på hvor mange hus som var tagget «not for sale» rundt om i Kampala, forteller Øien.

Grunnen var blant annet overlappende rettigheter. Det minnet han på blockchain-løsningen. Tilfeldighetene skulle ha det til at Øien møtte medgründer Haavaldsen på en bar første helgen i landet.

– Vi pratet og etter en stund fant jeg ut at Zach var norsk-ugander med fire års erfaring med eiendom i Uganda. Det virket for sykt til å være sant. Vi tok en kaffe senere og bestemte oss for å starte selskap. Nå har vi beveget oss bort fra blockchain til en enda mer grunnleggende plattform som kobler leietakerne og landeierne sammen, sier han.

1.300 leietakere

Landeieren er personen Titl selger seg inn mot, ettersom én landeier i snitt har rundt 200 leietakere. Noen har flere tusen.

– Landeieren betaler for onboardingen av leietakere. Det gjør at tjenesten ikke blir noe dyrere for leietakere enn dagens alternativ. Det er viktig fordi noen leietakere har lite stabil inntekt. Per nå har vi tilgang på 1.300 leietakere, påpeker han.

Ifølge Øien er dagens alternativ forferdelig dårlige for alle parter i Uganda. Leietakere (folk med bruksrett) sliter med å bevise at de har borett. Det gjør at de kan bli kastet ut av huset sitt, selv om de har bodd der i 20 år. På motsatt side sliter landeierne med at nye personer later som de har bruksrett og bosetter seg på eiendommen.

– Hvis ikke landeiere identifiserer de som sniker seg innen i et hus i løpet av en viss tid, vil disse få reell borett etter et par år. Styrken på rettigheten avhenger av antall år, dokumentasjon, etc. Personene som sniker seg inn på eiendommen ødelegger verdien på den og kan skape stygge konflikter, fremhever gründeren. Konfliktene er mellom landeiere og leietakere, samt nye og gamle leietakere, ettersom leietakerne med en reell rettighet mister bruksrett på bekostning av de som tar over. Landeieren sliter med å se forskjellen. Det gjør at noen eiendommer ender opp som slum.

Nylig gjennomført en «englerunde»

– Hvordan tjener dere penger?

– Det vil endre seg hele tiden ettersom modellen utvikles videre. Per nå tjener vi penger per leietaker vi identifiserer for landeieren, per ferdig forhandlet avtale mellom landeier og leietaker, og andel av hver transaksjon på betalingsplattformen vår, svarer han.

– Hvordan er Titl finansiert?

– Frem til nå har vi levd på markedsavklaring og kommersialiseringstilskudd fra Innovasjon Norge. Deltidsarbeid (i begynnelsen) og Lånekassen fortjener litt kudos. Vi fullførte nettopp også en engelrunde. Vi så etter tre ting når vi siktet på å hente penger. Det var investorer med erfaring fra Øst-Afrika, som er flinke på ting vi er dårlige på, samt folk som kan reinvestere. Vi endte opp med en gruppe på 18 investorer som sammen utfyller disse behovene godt, svarer han.

Noen av investorene er: Carsten Hjelde, Bernt Tallaksen, Torbjørn Furuseth, Per John Thorenfeldt, Bettina Lundkvist, Eric Christian King, og Startup Norway.

– Hvor er selskapet om 5 år?

– Målet om 5 år er å hjelpe millioner av mennesker å få tryggere hjem og enklere liv. Vi tror plattformen vi bygger nå er det som skal til for å nå det målet. For å kunne hjelpe mange folk må vi skalere fra Uganda til land som for eksempel Ghana, Kenya, Indonesia, Filipinene, og Nigeria. Det er nok av problemer å ta i, plattformen vil nok se ganske ulik ut på det tidspunktet, avslutter Haavaldsen.

Powered by Labrador CMS