Transaksjon:

STORPROSJEKT: Det skal utvikles og oppgraderes på Furuset i Oslo. Her er skisser fra områdeplanen.

Milliarddeal og heftig byutvikling på Furuset

Lerka Eiendom, Wahl Eiendom og Linstow går sammen for en storstilt utbygging og oppgradering av sentrum på Furuset i Oslo.

Publisert

Med eiendommene Søren Bulls vei 2, Søren Bulls vei 29, Trygve Lies plass 1 (som inkluderer Furuset senter) og flere tomter i potten, skal de tre nye partnerne nå gjennomføre en storstilt byutvikling på Furuset. Det nye bydelshuset står ferdig i 2021/2022, og de neste årene vil det investeres store beløp i området rundt Furuset Senter.

– Dagens portefølje er på ca. 58.000 kvadratmeter. Til sammen kan vi mer enn doble arealet på sikt. Vi snakker om et skikkelig områdeløft, sier adm. direktør Per Mortensen i Linstow.

Samarbeidet formaliseres ved en transaksjon som får en eiendomsverdi på rundt 2 milliarder kroner inkludert pågående byggearbeider og rehabilitering av eksisterende eiendomsmasse. Lars R. Kristiansen og hans partner Harald Mohn har jobbet aktivt med Furuset etter at de kjøpte seg inn i området i 2018. Det startet med at de tegnet seg for 33,8 prosent i et Clarksons Platou Real Estate - prosjekt og tok en aktiv rolle i utviklingsprosjektet. Senere kjøpte Lerka 100 prosent av aksjene i Søren Bulls vei 2.

Komplisert transaksjon

– Det er et omfattende prosjekt og har vært en komplisert transaksjon, sier Kristiansen.

SPG Corporate Finance har vært rådgiver for selgerne i transaksjonen. Kristiansen forklarer bakgrunnen for dealen:

Det har vært et område med forskjellige eiere. Søylen eide kjøpesenteret på Furuset. Et gammelt syndikat eide Etatbygg-delen. Det har aldri blitt noen utvikling med bygging av Trygve Lies plass på grunn av forskjellige eiere. Etter at Clarksons Platou Real Estate og vi kjøpte Etatbygg Holding-delen, kom Furuset senter for salg. Da tok Wahl Eiendom 50 prosent eierskap gjennom sin tidligere portefølje av nærsentre og vi tok 50 prosent. Kort tid etter kjøpte vårt syndikat ut Wahl Eiendom, sier Kristiansen.

Syndikatet ble deretter med en konkurranse om bydelshuset for Furuset og vant den.

– Vi har landet flere kontrakter og iverksatt byggingen av bydelshuset, sier Kristiansen.

Men det har vært et krevende prosjekt.

Etter at Clarksons Platou Real Estate hadde gjort en fantastisk jobb, ønsket spesielt Lerka å utvikle området videre med en annen langsiktig eierkonstellasjon som var rigget for den forestående tunge byutviklingen, sier Kristiansen.

– Jeg kjenner Wahl Eiendom godt, og de kjenner også området. De er flinke på forvaltning og drift. Vi snakket med dem og de tente på ideen. Det endte opp med en restrukturering hvor vi solgte oss noe ned i Søren Bulls vei 2 som vi eier 100 prosent. Vi fikk også med oss Linstow og nå eier vi en tredjedel hver i prosjektet, sier Kristiansen.

Trigget av stor utvikling

Per Mortensen i Linstow gleder seg til å jobbe med utviklingen av Furuset.

– Vi er opptatt av å jobbe med byutvikling, og gjerne komplekse byutviklingsprosjekter. Denne store utviklingen trigget oss. Det er et langsiktig prosjekt hvor vi skal jobbe sammen med anerkjente og flinke partnere, sier Mortensen.

Det skal bli gode tilbud for innbyggerne på Furuset, og det er allerede tegnet leieavtale med flere offentlige leietakere til bydelshuset.

Adm. direktør Eivind Bøe Johannessen i Wahl Eiendom mener de kan utgjøre en forskjell for Furuset.

– Vi går inn med et profesjonelt apparat og vil ta tak umiddelbart. Wahl Eiendom skal holde i den daglige forvaltningen og vi vil ha 100 prosent dedikerte mennesker til Furuset. Vi skal på sikt bidra til at det blir et mer attraktivt sted å være, sier Johannessen.

Området som er en del av transaksjonen er markert.

– Hva sier lokale myndigheter om planene deres?

– Helt fra vi startet har vi følt at vi har hatt solen i ansiktet og vinden i ryggen. Alle heier på det som skjer på Furuset og alle ønsker denne utviklingen som har vært planlagt lenge. Bydelshuset og Trygve Lies plass har vært startskuddet for denne utviklingen. Politikere og planmyndigheter har vist forståelse for at det er komplisert det vi skal få til og kommunen er en viktig bidragsyter, sier Kristiansen.

Vi opplever at det er en felles interesse for utviklingen av Furuset. Kommunen har satt store visjoner for området med områdereguleringen, sier viseadm. direktør Knut Løken i Linstow.

Powered by Labrador CMS