NORGES STØRSTE: Fritzøehus er Norges største privatbolig.
NORGES STØRSTE: Fritzøehus er Norges største privatbolig.

Michael Stang Treschow selger Norges råeste privatbolig

Treschow-familiens slott i Larvik er lagt ut for salg. Huset på nesten 7.000 kvadratmeter er Norges største privatbolig.

Publisert Sist oppdatert

Det er et ønske om at eiendommen skal bli brukt mer aktivt som ligger til grunn for at slottet i Larvik, som har vært i Treschow-familiens eie i syv generasjoner, nå legges ut i markedet for salg. Fritzøehus ble ferdigstilt i 1863 og har senere blitt påbygd i to omganger mot slutten av 1800-tallet.

Fritzøehus har 75 rom, 21 kjellerrom og har en rekke kunstskatter som er samlet av Treschow-familien gjennom generasjoner.

I 2003 sto Fritzøehus og den indre parken ferdig etter å ha blitt pusset opp. Den ytre parken som omkranser boligeiendommen er på nær 1550 dekar.

– Det er en storslått eiendom med et fantastisk hus, bygget både som et hjem og for unike opplevelser og representasjon. Eiendommen fortjener å bli brukt mer aktivt enn hva som er naturlig for meg. Dessuten har jeg en godt egnet leilighet på Sanden i Larvik, sier Michael Stang Treschow.

Borggården på Fritzøehus.
Borggården på Fritzøehus.

Stang Treschow forteller at et eventuelt salg ikke betyr endringer i lokalisering eller videre satsing for virksomhetene i Treschow-Fritzøe. Et salg vil frigjøre midler og gi ytterligere investeringskapasitet. Han har heller ingen planer om å flytte fra Norge.

Det er en eiendom som man ikke kan forvente å omsette over natten, så Stang Treschow er forberedt på at det kan ta tid å gjennomføre et salg.

Det at han nå vil teste eiendommen i markedet kommer som et resultat av en lang og grundig modningsprosess som ble startet sammen med hans mor Mille-Marie Treschow. I etterkant av totalrenoveringen av eiendommen, la hun opp til at familien skulle ha valgfrihet om eierskapet til Fritzøehus.

Interiørbilde fra Fritzøehus
Interiørbilde fra Fritzøehus

– Et salg av eiendommen er selvsagt vemodig. Huset rommer mye av min families historie. Men det er en tid for alt. Mitt ansvar er å fatte beslutninger i et fremtidsrettet perspektiv, sier Stang Treschow.

Det er også viktig å finne en ny eier som vil videreføre dens store kulturhistoriske verdi for fremtiden.

– Eiendommen er viktig for Larvik og Norge. Det blir spennende å se om den vekker interesse hos privatpersoner, organisasjoner, bedrifter, myndigheter eller andre. Jeg håper det finnes interesse i Norge, men vil ikke utelukke en utenlandsk, kvalifisert eier. Uansett ønsker jeg å spille på lag med lokalsamfunnet og myndighetene for å sikre at Fritzøehus kan forbli en stolthet for byen og storsamfunnet, sier han.

Powered by Labrador CMS