BRENNHETT UTLEIEMARKED: Siri Anne Bernum Halck, leder for salg og forretningsutvikling i Utleiemegleren opplever rekordhøyde leiepriser.

Megler rystet over rekordhøye leiepriser

Siri Anne Bernum Halck i Utleiemegleren i Oslo har aldri opplevd et lignende trøkk i markedet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi annonserte nylig en 3-roms leilighet i Oslo der megleren ble nedringt av leietakere selv om månedsleien var på 29.500 kroner. Dette har vi aldri opplevd tidligere, sier Siri Anne Bernum Halck, leder for salg og forretningsutvikling i Utleiemegleren.

Leieprisene nasjonalt for alle boligtyper i Utleiemeglerens portefølje har økt med 4,8 prosent fra forrige måned. Det er mange interessenter på visninger, og boliger blir leid ut på rekordtid. Særlig i hovedstaden er prisene rekordhøye og leietakerne har tilsvarende høy betalingsvillighet. – I Oslo er utleiemarkedet under høyt press, og det er alt for mange som ikke får seg bolig. Det ringer stadig inn leietakere som kan fortelle om at de har vært på mange visninger uten hell, som naturligvis er frustrerende, sier hun.

Leieprisene for alle boligtyper i Oslo har økt med 6,8 prosent siden forrige måned ifølge Utleiemegleren.

– Leieprisene øker i takt med at det blir færre boliger i markedet. Små boliger med sentral beliggenhet, samt studentkollektiv, er de mest populære nå om dagen. Betalingsvilligheten for spesielt bofellesskap har økt nå som studentene skal skaffe seg bolig. I midten av juli, når studieplassene deles ut, forventer vi en ekstrem høy etterspørsel av utleieboliger i hovedstaden, påpeker Halck.

Her er de større boligene mest ettertraktet

Mats Larsen, daglig leder i Utleiemegleren Asker og Bærum, ser at trenden med økte leiepriser fortsetter der.

– De største boligtypene øker mest. Ser vi på alle boligtyper mellom 2-roms og eneboliger, øker leieprisene i vår portefølje med hele 9,5 prosent sammenlignet med juni i fjor. Dette tyder på at det er for lite utleieboliger i Asker og Bærum, noe som bekreftes av våre meglere som opplever stadig flere leietakere på visning, fremhever han.

Larsen forventer en litt roligere juli måned nå som fellesferien står for tur. Derfor anbefaler han leietakere å bruke juli til å se seg rundt, da konkurransen er noe mindre.

Boligmangel i Oslo gir utslag i Romerike Leieprisene for alle boligtyper i Utleiemeglerens portefølje på Romerike økte med 6,4 prosent sammenlignet med juni i fjor. Med unntak av eneboliger, opplevde dem en økning i leiepriser på alle boligtyper. Størst økning var det på de aller minste boligene (1-roms), der snittprisen økte med hele 25,9 prosent fra forrige måned, og var 33 prosent høyere sammenlignet med juni 2022. – Denne prisoppgangen er et resultat av en enorm kamp blant leietaker om de ledige boligene, sier Tom Anders Andersen, daglig leder for Utleiemegleren Lillestrøm. På grunn av boligmangelen i Oslo opplever megleren at flere og flere leietakere ser mot Romerike, hvor det også er for få utleieboliger på markedet.

– Det er jevnt over mange på visning, og det er mange frustrerte leietakere som henvender seg til oss for å få hjelp. Vi gjør hva vi kan for å hjelpe til, men dessverre er det umulig å hjelpe alle som har behov for en bolig i disse dager, sier han.

Samtidig erfarer han at flere utleiere enn tidligere ønsker å selge utleieboligene sine, som et resultat av stadig høyere renter og ugunstige skatteregler.

– Nå er det virkelig høysesong i leiemarkedet, der de aller fleste boliger leies ut raskt og til en høyere leiepris enn hva vi tidligere har fått. Dette gjør at en god del utleiere fortsatt ser at det er mer lukrativt å leie ut fremfor å selge, i et nedadgående salgsmarked, sier han videre.

Andersen påpeker at det fortsatt er viktig å sette riktig leiepris på boligen, da det er stor konkurranse om de gode leietakerne.

– Det blir spennende å følge utviklingen videre i sommer, men det lite som tyder på at annet enn videre oppgang i leieprisene fremover, sier han.

Tom Fjalestad, daglig leder i Utleiemegleren Jessheim ser at færre utleieboliger i markedet og økte kostnader for utleiere driver leieprisene opp. En 3-roms leilighet på Romerike koster i gjennomsnitt 15.439 kroner, som er en prisøkning på 12 prosent sammenlignet med samme periode i fjor – Vi er i høysesong i utleiemarkedet og opplever fortsatt lav tilbudsside i Ullensaker. Det er stor aktivitet av leietakere som ønsker bolig, men få tilgjengelige objekter av visse boligtyper. Vi ser at det brennhete leiemarkedet i Oslo smitter over i vårt distrikt. Det er generelt stor interesse på visninger og vi opplever dessverre at mange godt kvalifiserte leietakere sliter med å finne seg en bolig å leie. De fleste må på vesentlig flere visninger enn tidligere for å få tilslag, avslutter han.

Powered by Labrador CMS