BEKYMRET: - Vi er alvorlig bekymret for hva som vil skje med tilbudssiden om 12-18 måneder når vi får full effekt av det lave nyboligsalget, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Mange vil bli tvunget til å leie bolig til relativt høy pris i et presset leiemarked

Norges Eiendomsmeglerforbund mener prisutviklingen i bruktboligmarkedet er drevet opp av opp av svekkelsen i nyboligmarkedet, og tror prispresset bare vil øke i tiden fremover.

Publisert Sist oppdatert

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 6,8 prosent, viser tall fra Eiendomsverdi, Finn.no og Eiendom Norge.

Så langt i år er det solgt 29.294 boliger i Norge, noe som er 3,2 prosent flere enn i samme periode i 2022.

– Salgsvolumene og prisene i bruktboligmarkedet er drevet opp av svekkelsen i nyboligmarkedet. Når det meste av boligbehovet dekkes i bruktmarkedet fører det til en strammere tilbudsside enn normalt for årstiden, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

- Konkurransen om bruktboliger står særlig mellom etablerte husholdninger med robust økonomi som er i stand til å by opp boligprisene til tross for høyere rentenivå. Selv om rentesignalet er klart negativt er det en risiko for at ubalansen mellom markedene for nye og brukte boliger bidrar til videre prisoppgang fram til prisgapet mellom de to markedene er mindre, fortsetter han.

Så langt i år er det lagt ut 31.096 boliger i Norge, noe som er 0,4 prosent flere enn i samme periode i 2022.

Det tok i gjennomsnitt 40 dager å selge en bolig i april ned fra 42 dager i mars. Rasket salgstid hadde Bergen med 22 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 71 dager.

Press i byene

Boligprisene i Oslo steg 0,7 prosent i april, og har så langt i år steget med steget 6,2 prosent.

Den sterkeste utviklingen blant de store byene så langt i 2023 har Kristiansand og Stavanger, med en oppgang på 10,8 og 10,4 prosent. Den svakest utvikling så langt i år har Tromsø med en oppgang på 4,4 prosent.

– Effektene av en strammere tilbudsside slår særlig sterkt ut i pressområder som Oslo, Trondheim og Bergen. Dette bildet tror vi ikke endrer seg vesentlig som følge av dagens rentebeslutning. Boligetterspørselen vil i de nærmeste månedene være relativt sterkere i bruktmarkedet i pressområdene, tror Geving.

– NEF er alvorlig bekymret for hva som vil skje med tilbudssiden om 12-18 måneder når vi får full effekt av det lave nyboligsalget. Erfaringen fra årene etter finanskrisen tilsier at det kan ta lang tid å øke byggevolumene til bærekraftige nivåer.

- I mellomtiden er det fare for at bruktboligprisene blir presset videre opp. Med høyere finansierings- og bokostnader frykter vi at relativt mange vil bli tvunget til å leie bolig til relativt høy pris i et presset leiemarked. En slik utvikling vil svekke eierlinjen i den norske boligmodellen, sier Carl O. Geving.

Powered by Labrador CMS