Artikkelfforfatterne er assosiert partner Anders Elling Petersen Johansen og advokat Camilla Heggø Olsen i CMS Kluge.

Kostnadsdrivarar og andre spørsmål ved inngåing av utbyggingsavtale

Når det er klart for inngåing av utbyggingsavtale er ei rekkje premissar lagde, og som utbyggjar har ein ofte dårleg tid. Handlingsromet for forhandlingar og for å påverke bidraget kan dermed vere avgrensa.

Publisert Sist oppdatert

Vi har tidlegare skrive kommentarar om korleis økonomien i utbyggingsprosjekt blir påverka i planfasen, og ved berekning av grunnlaget for anleggsbidrag. Når det er klart for inngåing av utbyggingsavtale er dermed ei rekkje premissar lagde, og som utbyggjar har ein ofte dårleg tid. Handlingsromet for forhandlingar og for å påverke bidraget kan dermed vere avgrensa.

Formelt sett er det likevel først i prosessen ved avtaleinngåing at avgrensingane i pbl. § 17-3, om innhaldet i utbyggingsavtalar, gjer seg direkte gjeldande. Avtaleprosessen er difor tida for å kome med eventuelle motsegner til grunnlaget for avtalen og utforminga av den.

I lovforslaget om utbyggingsavtalar og grunneigarfinansiering av infrastruktur som var på høyring fram til 12. desember, er det føreslått å endre strukturen på grunneigarbidrag til infrastruktur bort frå utbyggingsavtalar og over til ein modell med regulering direkte i arealplanar. Som alternativ i plansaker der den nye modellen ikkje blir valt, er likevel kapittelet om utbyggingsavtalar føreslått vidareført med ein del endringar. Både av denne grunn, og fordi det vil ta tid å få vedtatt planar med ny modell for grunneigarfinansiering, vil det framleis vere relevant med utbyggingsavtalar.

Det finst ulike avtalemodellar for utbyggingsavtalar som m.a. blir nytta for å avgrense mva.-tyngsla for utbyggjarar. Vi går ikkje inn på slike modellar her, og tek utgangspunkt i avtalar om kontantbidrag. Vi nemner likevel at valet mellom å gjennomføre tiltak som realytingar framfor å betale kontantbidrag, er noko ein bør vurdere når ein skal inngå avtale. I nokre tilfelle må ein t.d. byggje ein veg før ein kan gjennomføre eller ferdigstille eit prosjekt, men også elles kan det hende at utbyggjaren er tent med å gjennomføre tiltak som realytingar framfor å betale kontantbidrag. Dette må vurderast konkret.

Endring av grunnlaget for anleggsbidraget undervegs

Vi ser frå tid til anna døme på at det faktiske grunnlaget for å berekne anleggsbidrag blir endra. Det kan t.d. skje fordi rekkefylgjekrav blir gløymt ved kalkuleringa av anleggsbidrag, at rekkefylgjekravet kan vere oppfylt etter den opphavlege utrekninga, eller at rekkefylgjekravet er regulert bort eller tiltaket endra gjennom detaljregulering. Ettersom kontantbidraget er til for å oppfylle krav etter plan- og bygningslova, og ikkje er ein utbyggingsskatt, er det ingen automatikk i at ein utbyggjar skal godta å betale eit utrekna anleggsbidrag dersom grunnlaget for det blir endra undervegs.

Både frå kommunal side og utbyggjarsida bør ein difor vurdere status for rekkefylgjekrava utbyggingsavtalen skal oppfylle på avtaletidspunktet.

I det føreliggjande lovforslaget, er det føreslått at grunnlaget for anleggsbidrag der anleggsbidraget fylgjer reguleringsplanen skal fastsetjast på nytt seinast kvart femte år. Tilsvarande er ikkje føreslått regulert for tilfella der det framleis kan nyttast utbyggingsavtalar.

Indeksregulering

Sjølv om dei konkrete kostnadane som skal dekkast normalt er avklart før inngåing av utbyggingsavtale, er det også ved avtaleinngåinga element ein kan påverke som har direkte effekt for kostnadane. Eitt slikt element er indeksjustering av fastsett anleggsbidrag. Med lang tidshorisont frå kostnadsberekning til betaling av kontantbidrag, kan det vere rimeleg med ei regulering av summane i avtalen. Praksis varierer, og vi ser at ulike indeksar blir brukt, m.a. SSB sin konsumprisindeks eller byggekostnadsindeksar for diverse anlegg. Indeksane kan vere meir eller mindre treffsikre i det konkrete høvet, og kan utvikle seg svært ulikt over tid. Det er difor viktig å vere medviten på kva føremål indeksen skal tene – om det t.d. er endring i pengeverdien, eller i byggekostnadane.

I tillegg må ein ta med i vurderinga at ein større eller mindre del av anleggsbidraget kan kome av kostnader til grunnerverv. Dei vanlege byggekostnadsindeksane reflekterer ikkje endringar i eigedomsverdi. Med mindre føremålet er å justere for endring i pengeverdi, er det difor vanskeleg å finne ein indeks som treff godt på alle område. Kommunar bør difor grunngje val av indeks i større grad enn vi ser i dag, slik at ein kan etterprøve at føremålet med prisreguleringa blir nådd. Utbyggjarar bør på si side vere merksame på at val av indeks kan få store konsekvensar for kostnadsutviklinga i prosjekta, og at det ikkje er urimeleg å drøfte dette temaet før inngåing av utbyggingsavtale.

I det føreliggjande lovforslaget er det ikkje avklart kva indeks som skal nyttast i utbyggingsavtalar, men i forslaget til regulering av spørsmålet i arealplan er det vist til kostnadsjustering ved bruk av «en eller flere byggekostnadsindekser». Lovforslaget er m.a.o. ikkje heilt uproblematisk på dette området.

Garantiar

Nokre kommunar opererer med krav om at utbyggjaren stiller garanti for betaling av kontantbidrag. Vi har sett krav om at garantien skal stillast før kommunen si formelle godkjenning av utbyggingsavtalen, og at garantien skal stå til kontantbidraget er betalt. Ofte ser vi også at kommunar krev at garantien er ein «on demand»-garanti (påkravsgaranti). Det er all grunn til å stille spørsmål ved slike krav (dette kan stille seg annleis ved utbyggingsavtale om realytingar).

For det fyrste er denne typen garantiar svært dyre for utbyggjaren, og kan føre med seg ein svært krevjande sikkerheit i til dels lang tid. For det andre er det ein garantitype der garantigjevaren pliktar å betale ut etter påkrav, utan moglegheit til å gjere gjeldande motsegner. Det fører til at kommunen kan få ut pengar, også utan å ha rett til det. Det blir då utbyggjaren som må ta prosessen med krav på tilbakebetaling i etterkant. Det er såleis ein modell som flyttar risiko over på utbyggjaren, og noko som neppe ligg innanfor avgrensingane i pbl. § 17-3 på generelt grunnlag.

Ei anna sak er at ein med ei stringent handtering av prosessen, ikkje vil kunne bringe ein slik garanti til forfall. Garantien vil naturlegvis berre kunne gjerast gjeldande dersom betalingsplikta etter utbyggingsavtalen er mishalden. Normalt vil forfall for eit kontantbidrag måtte forventast å vere knytt til oppstartsløyve (IG) slik at bidraget skal vere betalt før IG blir gitt. Konsekvensen av ikkje å ha oppfylt rekkefylgjekravet ved betaling er at utbyggjaren ikkje får IG og kan gjennomføre prosjektet. Ingen har i utgangspunktet plikt til å gjennomføre eller betale for oppfylling av rekkefylgjekrav, og kommunane har dermed heller ingen rett på betaling anna enn ved realisering av rekkefylgjekrav for eit konkret prosjekt.

Forfallsvariantar

Vi ser frå tid til anna at det i utbyggingsavtalar er fastsett at kontantbidrag i tillegg til normalt forfall ved IG, skal forfalle ved opning av gjeldsforhandling eller konkurs hos utbyggjaren. Det er vanskeleg å sjå at ei slik ordning er i samsvar med plan- og bygningslova sitt system.

I avtalar med slikt forfallstidspunkt, kombinert med garanti, opnar det for oppgjer av kontantbidrag lausrive frå om det konkrete prosjektet blir realisert. Ved konkurs kan ein for så vidt seie at det har lite å seie for utbyggjaren om ein har eit slikt ekstraordinært forfallstidspunkt, men det blir heller ikkje prinsipielt riktig å godta det fullt ut. Aksept av slike forfallstidspunkt kan få betydning for solvensvurderinga, og det rokkar ved balansen mellom kreditorane i sjansen for å få dekning i eit eventuelt konkursbo, avhengig av trygging for garantien.

Kommunen sine plikter

Vår erfaring er at kommunen sine plikter ofte er underregulerte i utbyggingsavtalar. Dvs. at avtalane ikkje i tilstrekkeleg grad fastset kva plikter som ligg til kommunen i avtalehøvet, eller der kommunen sine pliktar er regulert, så er ikkje reguleringane tilstrekkeleg utfyllande og presise. Kva som er årsaka til den manglande reguleringa kan variere. Det kan vere utslag av manglande vilje til å regulere eigne plikter, det kan ha med kompetanse å gjere, eller det kan vere låg merksemd omkring dette på utbyggjarsida ettersom det ofte er tidspress når utbyggingsavtalar blir inngått.

I avtalar som inneber at utbyggjarar skal yte kontantbidrag er det etter vårt skjønn klargjerande om fleire punkt får ei meir utfyllande regulering enn det vi ofte har sett. Mellom anna er det tenleg å regulere kommunen sine plikter til å oppfylle aktuelle tiltak, standard på tiltaka, og når tiltaket skal realiserast. Det vil også vere tenleg å legge inn konkrete reguleringar knytt til bruken av innbetalt kontantbidrag, konsekvensar av eventuelle endringar i rekkefylgjekrava eller reguleringsplan, og tydelege sluttreguleringar dersom løpetida på utbyggingsavtalen går ut utan at infrastrukturen er bygd.

Oppsummering

Sjølv om mange premissar for kostnadsnivået alt er lagde når ein kjem til tinging av utbyggingsavtale er det også på avtaletidspunktet fleire element som kan ha stor innverknad på dei økonomiske rammene i eit prosjekt. Dette, i tillegg til at avtaleverket ofte viser seg å ha mangelfulle eller tvilsame særreguleringar, gjer at ein både som kommune og utbyggjar bør bruke tid også på utforminga av utbyggingsavtalane. Godt gjennomarbeidde avtalemalar eller blankettar, som t.d. byggblankett 8447 frå Norsk Standard, er eit godt utgangspunkt for å betre den endelege utbyggingsavtalen, men det må alltid vere opp til dei involverte partane å velje løysingane.

Artikkelfforfatterne er assosiert partner Anders Elling Petersen Johansen og advokat Camilla Heggø Olsen i CMS Kluge.

Powered by Labrador CMS