ADVARER MOT BREMS: Boligunderskuddet i pressområdene er ikke borte og etterspørselen må møtes med et tilstrekkelig tilbud for å unngå store prishopp, skriver artikkelforfatterne.(Ill. foto)
ADVARER MOT BREMS: Boligunderskuddet i pressområdene er ikke borte og etterspørselen må møtes med et tilstrekkelig tilbud for å unngå store prishopp, skriver artikkelforfatterne.(Ill. foto)

– Tempo i eiendomsutvikling er viktig nå (+)

Så vel lovgiver som kommunene må bidra for at reguleringstakten holdes oppe.

Publisert Sist oppdatert

Koronautbruddet har sendt sjokkbølger gjennom norsk økonomi. Ledigheten skyter i været. En rekke bransjer har mistet omsetning. Boligprisene i mars viste nedgang. Diskusjonen om det kommer et krakk i boligmarkedet går høylytt. Næringslivets pustebesvær avhjelpes foreløpig med kunstig åndedrett fra statskassen. Samfunnet er avhengig av at dette ikke fører til stans i eiendomsutviklingen.

Når alt kastes om på bare noen uker er det viktig å løfte blikket. De grunnleggende driverne i boligmarkedet er i liten grad endret. Boligunderskuddet i pressområdene er ikke borte. Den forventede befolkningsveksten er ikke endret. Enkelte boligkjøpere vil kanskje få dårligere evne til å finansiere boligkjøp. Mens andre igjen vil få forbedret finansieringsevne grunnet det historisk lave rentenivået. Et rentenivå som kan vise seg å være den nye normalen. Det er liten grunn til å tro at etterspørselen etter boliger minker på sikt.

Denne etterspørselen må møtes med et tilstrekkelig tilbud for å unngå store prishopp. Eiendomsutvikling er tidkrevende. Boligprosjekter som startes utviklet i dag vil først være ferdig utbygget om 5-10 år. For å møte boligetterspørselen om noen år bør arbeidet med den mindre kapitalkrevende delen av prosessen frem mot ferdige boliger intensiveres.

Med Estate Pluss får du tilgang til alle PLUSS-sakene med ekstra innhold. Estate PLUSS er vår utvidede redaksjonelle satsning, og kommer i tillegg til vårt eksisterende innhold.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 bruker
NOK 399 pr mnd.
Faktureres kun årlig.
Bestill her

2-5 brukere*
NOK 1 197 pr mnd. / 239 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

6-10 brukere*
NOK 1 999 pr mnd. / 199 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

11-20 brukere*
NOK 2 999 pr mnd. / 149 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

21-50 brukere*
NOK 3 999 pr mnd. / 79 pr bruker pr mnd. Faktureres kun årlig.

Bestill her

* Antallet brukere i abonnementet er låst og splittes ikke opp.