Aktuelt:

PERLE: Ingen i Oslo kommune vet hva de skal bruke dette bygget til.

Ingen i Oslo kommune vet hva dette bygget i byens mest populære bydel skal brukes til

I 2017 fant Oslos politikere ut at sykehjemmet skulle brukes til noe annet enn sykehjem. Beboerne ble tvangsflyttet - siden har det skjedd svært lite.

Publisert Sist oppdatert

Grünerløkka sykehjem ligger i Markveien 61-65, midt i Oslos mest populære bydel de seneste 20 årene. Forsiden vender ut mot et bymiljø som syder av liv hele sommeren, den rolige baksiden mot vest har utsikt over Akerselva og flotte grøntområder. For fem år siden bestemte kommunen at det 7.100 kvadratmeter store sykehjemmet skulle omstilles, uten å vite til hva.

Omsorgsbygg mente det var uegnet til sykehjem og siden har mye av bygningen stått tom. I 2018 flyttet Grünerløkka lufthavn med Café Mir inn for tre år mens deres egne lokaler ble rehabilitert.

- Sykehjemmet er delvis utleid til Kulturetaten. Det pågår mulighetsstudium. Det vurderes om sykehjemmet skal tas i bruk som erstatningsareal i forbindelse med rehabiliteringer av andre sykehjem, skriver kommunen i oversikten over sine nær 100 forlatte eiendommer.

Kan bli solgt

Nylig ble det kjent at mye av sykehjemmet skal huse flyktninger fra Ukraina.

- Bygget har nylig blitt satt i stand for å kunne benyttes som midlertidige boliger for flyktninger. Det pågår dialog om mulig utleie av første etasje og kjeller til annet formål fra januar 2023, mens resten vil kunne benyttes av flyktninger hvis det skulle bli behov, sier Marte Svenneby som er seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen i Oslobygg KF.

Hun forteller at kommunens planer for videre bruk i første omgang er delvis utleie til internt kommunalt bruk, samtidig med flyktningeplanen.

- Vurderer kommunen å selge bygget?

- Det pågår en konseptvalgutredning i regi av Oslobygg hvor det inngår en vurdering av om dette bygget skal benyttes til sykehjem i fremtiden, herunder om det kan være aktuelt å benytte det som erstatningssykehjem i forbindelse med at andre sykehjem rehabiliteres. Bygget vil kunne bli vurdert solgt på et senere tidspunkt dersom det konkluderes med at det verken er behov til sykehjem eller andre kommunale formål, sier hun.

Ønsker liv i bygget

Svenneby påpeker at bygget anses å være i ok stand.

- Det har vært gjennomført bygningsmessige tiltak for ca. 13,5 millioner kroner inkludert moms i 2022 for å få det klart til eventuell bruk for flyktninger. Det er blant annet gjennomført oppussing av en del overflater, utbedring av heiser og terrasse, og kontroll og utbedring av el-anlegg og brannteknisk anlegg. Målet har vært å gjøre bygget klart til bruk raskt ved å gjennomføre enkel istandsetting, forklarer hun.

- Er det god verdiforvaltning å la en slik verdifull eiendom stå tom?

- Oslobygg ønsker aktivitet i kommunens bygg, og har ikke noe ønske om at dette bygget skal stå ledig. Etter at bygget ble ledig, har det vært delvis leid ut. Uavhengig av om bygget blir tatt i bruk midlertidig til flyktninger, vurderes det parallelt om bygget skal utvikles til nytt sykehjem eller annet kommunalt formål, slik at det ikke blir stående tomt over tid, sier Marte Svenneby.

Powered by Labrador CMS