BORTE: Grand hotel forsvant i en kraftig brann i 1919 og ble ikke bygd opp igjen.
BORTE: Grand hotel forsvant i en kraftig brann i 1919 og ble ikke bygd opp igjen.

Luksushotellet brant ned to dager før 17. mai

Staselige Grand Hotel fra 1885 huset 85 rom og tiltrakk seg gjester fra de øverste sosiale sjiktene. 34 år senere var det borte.

Publisert

I siste del av 1800-tallet ble de norske fjordene mer enn bare transportårer - de ble turistattraksjoner. Fjorden, fjellpanoramaet i sør og en idyllisk småby med bugnende hager, parkanlegg og alléer gjorde Molde til fjordbyen fremfor noen på Vestlandet. Noe av årsaken til at overklassen fra kontinentet satte feriekursen nordover, var at de fryktet malariaen som kom til Sør-Europa på 1860-tallet.

Men på den tiden hadde Molde ingen egnede overnattingssteder. Den økonomiske virkningen av turismen endte med at Molde i 1885 hadde to store hoteller, Grand og Alexandra, på hver sin side av byen.

Historien til Grand Hotel startet 30. desember 1882 da moldenserne Hans Rasmus Astrup og Bastian Dahl gikk ut med en offentlig innbydelse til tegning av aksjekapital. Da Molde-familien Møller tilbød en naturskjønn tomt ved sjøen 800 meter øst for bysentrum var plasseringen avgjort og byggingen kunne starte like etter.

Nordens Nice

Grand Hotel i sveitserstil med utbygg og tårn lå ved sjøen øst for dagens sentrum, og sto ferdig til sesongstart 23. juni 1885. Det rikt utsmykkede anlegget ble ikke helt ferdig før året etter, og inkluderte til slutt en park, kjeglebane og egen dampskipbrygge. I 1916 ble det bygd en ny vestfløy med vinterhage og terrasser mot sør. Keiser Wilhelm 2. av Tyskland kalte byen Nordens Nice og bidro slik til å gjøre byen kjent i Europa.

Med unntak av 1905 kom han hvert år fra 1889 til 1914 med keiserskipet Hohenzollern eskortert av tyske marinefartøyer. Wilhelm gikk gjerne i land på Grand Hotels brygge og spaserte i hagen. Henrik Ibsen var den første kjente person som besøkte byen. 1885 kom også William Gladstone, prinsen av Wales og prinsesse Alexandra av Storbritannia med hver sin yacht. Kong Leopold av Belgia var en av flere som tok inn på Grand, som enkekeiserinne Eugénie de Montijo, de østerrikske erkehertugene Karl Ludvig og Frantz, maharajaen av Baroda (bestilte ti rom og en salong) og keiser Wilhelm.

Under kroningsferden i 1906 kom vår egen kongefamilie med kongeskipet Heimdal og tok inn på Grand, overnattet to netter og dro videre i karjol 18. juni.

Brant opp

Astrup døde i 1898 og i 1906 ble hotelleiendommen med inventar solgt av hans arvinger til Lilly Pommerenk for 87.000 kroner, rundt 6,1 millioner i dagens valuta. Hennes far George Pommerenk, drev hotellet til august 1910 da hun overtok driften selv. Pommerenk visste hva hotelldrift var, han flyttet nemlig fra Hamburg til Norge og åpnet Hotel Norge i Bergen i 1885 og siden drev han Hotel Victoria i Christiania. Grand Hotel i Molde ble solgt i 1911 til Kristoffer Stensrud som eide og drev det til august 1917 Da solgte han alt for 280.000 kroner til aksjeselskapet Grand Hotel – ca ti millioner 2020-kroner.

De nye eierne foretok en større oppussing som var ferdig til sommersesongen 1919. Natt til 15. mai, like etter arbeidet var ferdig, brøt det imidlertid ut brann i andre etasje og det fullbookede hotellet som sto pyntet til feiringen av nasjonaldagen endte i en askehaug. Tre ansatt og tre gjester døde.

Økonomisk krise

Tomta lå lenge brakk fordi man hadde planer opp å bygge det opp igjen hotellet, men den økonomiske krisen på 1920-tallet gjorde det vanskelig å skaffe kapital. Dermed ble tomta solgt til annen eiendomsutvikling.

Hotel Alexandra på vestsiden lever fortsatt i beste velgående.

Kilder: Romsdalsmuseet, molde.org

Powered by Labrador CMS