ETTER: Dette er restene av Bradbenken 1 etter katastrofen var et faktum.
ETTER: Dette er restene av Bradbenken 1 etter katastrofen var et faktum.

Historiske bygg: Bygningene ble blåst bort

Eksplosjonen i nederlandske skipet Voorbode som lå ved kai i Bergen førte til enorme ødeleggelser.

Publisert Sist oppdatert

Det Bergenske Dampskibsselskab flyttet i 1913 inn i en ny og staselig administrasjonsbygning i Bradbenken 1 mellom Festningskaien og Bryggen. Arkitektene Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbø er også kjent for bygg som Svaneapoteket, Tornøegården, Torgallmenningen 12 og Beyer i Strandgaten. BDS var deres første store oppdrag, med barokke stiltrekk. Her er det granitt blant annet i grunnmuren, på hjørner og som vindusomramminger.

20. april 1944 begynte det å brenne i det nederlandske ammunisjonsskipet Voorbode som lå ved festningskaien. Etter en stund detonerte 120 tonn ammunisjon som skapte et enormt lufttrykk verre enn en orkan over hele byen. Mange steder ble hele hus blåst til pinneved og flere mursteinsbygg ble helt eller delvis ødelagt.

LES OGSÅ: Butikkdøden på full styrke

Tusenvis av vindusruter ble blåst inn og hauger av takstein havnet i gatene. Følgene av at ovner veltet, gassledninger ble ødelagt og elektriske anlegg kortsluttet var intense branner i byen. 158 mennesker døde og 4.800 ble skadd. 131 hus simpelthen forsvant, 117 ble så ødelagt at de måtte kondemneres. Over 3.500 hus ble skadd.

FØR: Slik så det ut i Bradbenken før eksplosjonen.
FØR: Slik så det ut i Bradbenken før eksplosjonen.

Gavlene av muren på Håkonshallen sto igjen mens taket forsvant. Trykket rev vekk brystvernet og taket på Rosenkrantztårnet. Kommandantboligen og andre bygninger fra 1700-tallet på Bergenhus ble utbrent og flere murbygninger ble presset opp til en halv meter ut av lodd. Flodbølgen etter eksplosjonen nådde et stykke opp bakken ovenfor C. Sundts gate. Gårdene ved Strandgaten utenfor Nykirken ble totalskadet, først av lufttrykket som klemte byggene sammen og deretter av brann.

LES OGSÅ: Stopper Thons planer

Praktbygget tilBradbenken 1 ble blåst mer eller mindre tomt - og glasstaket over vaskeriet bak singlet ned i hodene på de ansatte. Også Hotel Transatlantic rett over gaten og nabohusene rundt så ut som en ruinhaug etter eksplosjonen. De materielle skadene var på omkring 55 millioner kroner regnet etter prisene 8. april 1940.

Dampskipsselskapet flyttet til i lokaler på Bryggen inntil den nye administrasjonsbygningen på Bradbenken stod ferdig 1958. Nykirken, Tollboden, Bryggen, Rosenkrantztårnet og Håkonshallen ble senere restaurert.

Kilder: Bergen byleksikon, SNL, Wikipedia, Hubro, Universitetet i Bergen