MODERNE: I 1966 ville arkitekt Per Kartvedt at studentbyen skulle bli sånn.
MODERNE: I 1966 ville arkitekt Per Kartvedt at studentbyen skulle bli sånn.

Den gangen vi skulle bo i bikuber

Steinan studentby består av 30 småhus og to blokker, men boligene kunne like gjerne vært en bikube.

Publisert

Om arkitekt Per Kartvedts forslag til studentbyen i Trondheim hadde vunnet arkitektkonkurransen som studentsamskipnaden utlyste i 1966, hadde studentene blitt innkvartert i kuber stablet oppå hverandre.

Forslaget fikk imidlertid andreplassen og havnet dermed i skuffen for alltid.

LES OGSÅ: Nærbutikken må vike for boliger

Kartvedt kalte sitt forslag Bo-x. Han var opptatt av arkitekturens vekst- og endringspotensial og interesserte seg for modernismekritikere som Archigram, Team X, Cedric Price og Yona Friedman. I forbindelse med bildene skriver Nasjonalmuseet blant annet:

«Dette engasjementet kommer til uttrykk i konkurranseplansjen hans. Prefabrikkerte hybelbokser er satt inn i en modulkonstruksjon som i prinsippet kunne utvides i alle retninger og tilpasses enhver kontekst. Den organisk formete blokken synes å bevege seg fritt i terrenget. Typisk for annenpremier i konkurranser, forble dette prosjektet urealisert, men det fikk likevel status og innflytelse. Papirprosjektet er trolig det nærmeste man kommer norsk avantgardistisk arkitektur i perioden, med betydning for utviklingen av nordisk strukturalistisk byggeri».

LES OGSÅ: Godt i gang med tiårsprosjektet

Per Kartvedt utarbeidet prosjektet sammen med flere arkitektstudenter. Han tegnet også St. Olav domkirke som var sterkt omdiskutert, blant annet på grunn av det arkitektonisk brutalistiske uttrykket.

I februar i år kom nyheten om at Sit (Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim) har solgt Steinan studentby til Fredensborg Bolig og Bolig Norge.

Kilde: Wikipedia, SIT, Nasjonalmuseet