FANGST: Her skal det fanges CO2 i et nytt karbonfangstanlegg.

Haugaland Næringspark skal huse CO2-terminal

Den landbaserte CO2-terminalen til Horisont Energi og Neptune Energy skal være i Haugaland Næringspark.

Publisert Sist oppdatert

Horisont Energi har inngått en opsjonsavtale med Haugaland Næringspark om å legge den landbaserte CO2 terminalen for karbonfangst og lagringsprosjektet Errai til Gismarvik i Rogaland. CO2-terminalen skal ta imot CO2 fra både europeiske og norske kunder, inkludert fra den planlagte CO2 utskipningsterminalen i Rotterdam havn.

Errai er det første kommersielle CO2-lagringsprosjektet. Prosjektet er et samarbeid mellom Horisont Energi og Neptune Energy.

– Vi er glade for å kunne annonsere denne avtalen med Haugaland Næringspark etter en grundig prosess for å finne en passende tomt for dette store karbonfangst- og lagringsprosjektet. Dette er et spennende bidrag i utviklingen av ny, grønn industri og infrastruktur i Rogaland. Vi ser økende etterspørsel etter CO2-lagring i Norden og i Europa, og vi vil bygge opp en europeisk verdikjede for karbonfangst og -lagring. Det kan spille en nøkkelrolle i overgangen til netto nullutslipp, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, administrerende direktør i Horisont Energi

– Det er en glede å starte året med å befeste Haugalandet og Rogaland som sentrum for det grønne skiftet i Norge. Denne avtalen gjør at regionen nå får på plass viktig infrastruktur for CO2-håndtering. Etableringen krever ikke de største arealene i næringsparken, men er av stor viktighet for å kunne avkarbonisere og omstille eksisterende industri og for å tilrettelegge for nye industrietableringer og arbeidsplasser. Vi ser virkelig frem til samarbeidet, og gleder oss til dialogen med industriaktører som med denne nyheten ser enda flere muligheter hos oss, sier Tiril Fjeld, daglig leder i Haugaland Næringspark

Haugaland Næringspark er Norges største ferdigregulerte industriområde, med 5.000 dekar avsatt til fremtidens industrier. De fem eierkommunene (Haugesund, Karmøy, Tysvær, Bokn og Vindafjord) har brukt 20 år på å regulere området og etablere infrastruktur som vei, vann, fiber og egen dypvannskai.

Området har rikelig tilgang på både regulert industriareal og strøm i årene fremover, og har sentral plassering i en industristerk region med bærekraftige logistikkløsninger og kort vei til Europa.

Powered by Labrador CMS