Aktuelt:

LEIE TIDER: – Mange leietakere har opplevd å få prisøkninger som i praksis betyr at de betaler én ekstra månedsleie i året, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no. Foto: Heidi Marie Gøperød
LEIE TIDER: – Mange leietakere har opplevd å få prisøkninger som i praksis betyr at de betaler én ekstra månedsleie i året, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no. Foto: Heidi Marie Gøperød

Ferske tall: - Økningene i leieprisene er fortsatt skyhøye

Husleieindeksen for tredje kvartal i 2023 viser kraftige prisøkninger sammenlignet med tilsvarende periode i fjor – både for Norge sett under ett og i de store byene.

Publisert Sist oppdatert

Nå er husleieindeksen for Q3 klar, og den viser fortsatt kraftige prisøkninger. Snittleieprisen i Norge under ett var på 11.838 kroner – opp med hele 8,16 prosent fra Q3 i 2022.

I Oslo var snittprisen for å leie bolig i Q3 på 15.473 kroner - opp med 6,4 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2022.

Også i Bergen er bildet det samme. Her havnet snittprisen i Q3 på 11.162 kroner - opp med 7,4 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2022. I Trondheim økte prisene i tilsvarende perioder med 5,4 prosent, og snittleieprisen trøndernes hovedstad havnet i Q3 på 11.472 kroner.

Husleie.no betjener over 20 prosent av det norske boligutleiemarkedet, og bare hittil i 2023 er det blitt opprettet nesten 35.000 leiekontrakter på nettsiden.

– Økningen i leieprisene er fortsatt skyhøye og langt over normalen. Mange leietakere opplever at de har fått én ekstra månedsleie å betale i året. Hvis vi skal snakke om «vanlige folk», slik Støre-regjeringen liker å gjøre, så er det i leiemarkedet man møter nettopp dem. Prisøkningene rammer mange av dem hardt, sier Kjetil J. Olsen i Husleie.no.

Han legger til at tredje kvartal (juli, august og september) er preget av at halve kvartalet fanger opp mye av studentmarkedet og høy aktivitet, mens siste halvdel vanligvis er roligere.

– Vi forventer at temperaturen i leiemarkedet tempereres noe utover høsten, men da skjer jo dette med utgangspunkt i svært høye nivåer. Det er ingen grunn til å tro at det blir en betydelig nedgang, sier Olsen og fortsetter:

– Stadig økt rente og endrede skattemessige forhold gjør at det knapt er marginer igjen for de som leier ut boliger. Antallet sekundærboliger for utleie er dermed gått kraftig ned den siste tiden, så tilbudet matcher ikke etterspørselen i leiemarkedet mange steder i Norge, og spesielt i de store byene.

De andre byene

I Stavanger/Sandnes ser Husleie.no en spesielt sterk økning på hele 12,1 prosent fra Q3 i fjor til Q3 i år. Snittleieprisen havnet på 11.439 kroner. Også i Drammen fortsetter prisene å holde seg på et meget høyt nivå, med en snittpris på 12.509 kroner i Q3, opp med 5,7 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2022. I Kristiansand er bildet det samme. Snittprisen havnet på 11.062 kroner - opp med sterke 10,6 prosent sammenlignet med Q3 i fjor.

Husleie.no har målt mindre endringer i Porsgrunn/Skien og i Ålesund. Førstnevnte område er eneste sted der det er målt en liten nedgang i leieprisene på 2,2 prosent. Snittleien her havnet på 9541 kroner. I Ålesund steg prisene med 2,6 prosent til 10.608 når vi sammenligner Q3 2023 med samme kvartal i 2022.

I en helt fersk undersøkelse foretatt blant leietakerne på Husleie.no sin plattform, viser tallene at de aller fleste leietakerne er i aldersgruppen 20 til 39 år (59,6 prosent)

Undersøkelsen viser at knapt halvparten av de som leier er heltidsansatte, mens en firedel er studenter. Andelen som er trygdet eller på tiltak utgjør 11,8 prosent, deltidsansatte 7,7 prosent og arbeidsledige 2,9 prosent.

Undersøkelsen viser også at relativt mange føler at de ikke har god oversikt over lover og regler ved leie av bolig (24,1 prosent). Hele 42 prosent svarer at de ikke vet hvem de skal kontakte dersom de har spørsmål eller trenger hjelp angående leie av bolig.

Powered by Labrador CMS