HØYT: Dette er Entras reviderte planforslag for Lilletorget.

Entra vil bygge 102 meter høyt i Oslo sentrum

Har videreutviklet planforslag for Lilletorget 1 etter høringen.

Publisert Sist oppdatert

Lilletorget 1 er et ni etasjer høyt næringsbygg fra 1934 i Oslo sentrum, rett ved siden av Vaterlandsparken og Oslo Spektrum. Entra har lenge villet erstatte dette med et nytt der, de nederste etasjene med ca. 6.000 kvadratmeter med utadrettet tilbud skal være tilgjengelig for alle.

Området har i mange år hatt behov for et løft.

Planforslaget som var ute på offentlig høring i fjor, mottok i følge en pressemelding både gode innspill og innsigelse fra Riksantikvar. Basert på innspillene har Entra, i samarbeid med Henning Larsen, Asplan Viak, Multiconsult, SLA Landskapsarkitekter, og Leva Urban Design, videreutviklet planforslaget til hva de opplever svarer godt opp om ønsket byutvikling for området.

– Siden plansaken startet i 2016, har vi kjøpt og jobbet med utvikling av flere eiendommer i området. Brukerinvolvering og innsiktsarbeid har gitt økt forståelse for områdets behov, og med flere eiendommer har vi mulighet for å jobbe med en mer helhetlig byutvikling, sier administrerende direktør Sonja Horn i Entra.

Mellom høyhus og murbyen

Lilletorget 1 ligger nesten på bredden av Akerselva i overgangen mellom høyhusene rundt Oslo S og bydelene Grünerløkka, St. Hanshaugen og Gamle Oslo.

– Det videreutviklede forslaget består av ulike høyder, og bidrar til en naturlig nedtrapping mot Vaterlandsparken og den historiske bystrukturen mot nord. Bygningen er planlagt til 102 meter, påpeker designsjef Kasper Kyndesen i Henning Larsen.

I det reviderte planforslaget er Vaterlandsparken inkludert i planområdet, og omforming av den er en viktig del. Utviklerne vil legge til rette for varierte aktiviteter gjennom døgnet slik at flere målgrupper kan oppholde seg der. Formålet er at bygget, torget og parken skal fungere sammen for et mangfoldig byrom.

Fjerner trailere fra bakkeplan

I forbindelse med store arrangementer i Oslo Spektrum parkerer store trailere på parksiden av bygget. Planforslaget skal sammen med NOVA Spektrum løse den utfordringen med et underjordisk parkeringsanlegg. Dette skal ifølge meldingen bedre logistikken og frigjøre bygulvet til blant annet torg og park.

Det er ingen hemmelighet at Lilletorget ligger i et svært belastet område av byen, med åpenlys narkotikabruk og salg. Dette ønsker Entra å gjøre noe med, og mener prosjektet skal tilføre området aktiviteter som legger til rette for en trygg oppvekst, sosial tilhørighet og fellesskap. Det er et uttalt behov at flere unge fra de nærliggende bydelene må gis tilgang og muligheter i arbeidslivet. Derfor ønsker Entra at næringslivet skal komme tettere på, slik at unge ikke rekrutteres til uønskede aktiviteter.

– Vi ønsker å samarbeide tett med offentlige aktører, samt utfordre og sette premisser for fremtidige leietakere, slik at vi sammen kan få flere unge fra nærområdet inn i arbeidslivet. Vi skal utvikle Lilletorget til det beste for menneskene og byen, sier Emelie Tornberg som er ansvarlig for byutvikling og arkitektur hos Entra.

Powered by Labrador CMS