GRØNT: Ombruksbygget fikk kommunen til å ta frem heder og sjekkheftet.
GRØNT: Ombruksbygget fikk kommunen til å ta frem heder og sjekkheftet.

Entra kåret til årets grønne selskap

Publisert

Kontorbygget fra 1950-tallet i Kristian August gate 13 i Oslo har blitt totalrenovert. Istedenfor å rive og bygge nytt, eller bare bruke nye materialer, er det cirka 80 prosent ombruk av materialer. Av ombruk som er anskaffet fra donorbygg utgjør andelen cirka 15 prosent, inkludert overskuddsmaterialer som ellers ville blitt kastet.

Måten Kristian August gate 13 er bygget på har spart miljøet for hele 70 prosent i CO2-utslipp fra materialer. På grunn av måten byggeprosjektet er utført, kåret nyloig Oslo kommune Entra til årets grønne selskap, ifølge en pressemelding.

— Det er utrolig gledelig. I mer enn ti år har vi satt standarden for å utvikle miljøledende bygg, både i nybygg og ved rehabilitering, sier administrerende direktør Sonja Horn og trekker frem tre andre Entra-prosjekter:

· Passivhuset fra 2012 med lavt energibruk i Drammen.

· Powerhouse Kjørbo fra 2014, verdens første kontorbygg som ble rehabilitert til et plusshus.

· Powerhouse Brattørkaia i Trondheim fra 2019, der overskuddsenergien skal brukes i nærliggende bygg og til lading av El-busser.

- Og nå har vi skapt et innovativt miljøbygg i Oslo. Dette er det første fullskala ombruksprosjektet i Norge og har bidratt til å gjøre ombruk til et tema for hele byggebransjen, påpeker hun.

Kristian August gate 13 har allerede har fått DOGA Hedersmerket.

— Vi ønsker å bidra til en bærekraftig byggenæring. Vår pilot for ombruk har hverken vært enkel eller billig, men målet har vært å vise at ombruk er mulig – og kan lønne seg. Utfordringene har vært mange. Sammen med Scenario interiørarkitekter, Mad arkitekter og Spaces som er leietaker, har vi insistert på å gjennomføre, nettopp for å vise vei for resten av bransjen, sier prosjektutviklingsdirektør Per Ola Ulseth i Entra.

I tillegg til anerkjennelsen gir Oslo kommune 50.000 kroner til vinneren. De pengene vil Entra gi videre til arbeidet med å skape en sirkulær byggebransje, og vil finne et egnet formål i Oslo.