OPPGITT: - For store deler av eiendomsbransjen er lovendringen en vesentlig skjerpelse, men datasystemet hos Altinn er ikke klargjort for det nye regelverket, sier Schjødt-advokat Ditlef Thaulow.
OPPGITT: - For store deler av eiendomsbransjen er lovendringen en vesentlig skjerpelse, men datasystemet hos Altinn er ikke klargjort for det nye regelverket, sier Schjødt-advokat Ditlef Thaulow.

– En skjult bombe

- Altinn er ikke klar for aksjeloven § 8-10. Meldinger etter de nye reglene må skrives ut og sendes med brev eller bud, advarer eiendomsadvokat Ditlef Thaulow.

Publisert Sist oppdatert

Ved nyttår endret lovgiver bestemmelsene i aksjeloven § 8-10 om finansiering ved kjøp av aksjeselskaper. Samtidig ble den såkalte Unntaksforskriften opphevet.

For store deler av eiendomsbransjen er lovendringen en vesentlig skjerpelse. En kjøper som ønsker å finansiere kjøpesummen med pant i eiendommen, kan være forpliktet til å følge nye detaljerte prosedyrer. Gjøres ikke dette kan sikkerhetsstillelsen være ulovlig.

Les også: Closing før nyttår

De nye reglene sier blant annet at selskapet som stiller sikkerhet skal fatte en rekke selskapsvedtak. Disse vedtakene må meldes til Foretaksregisteret “før” sikkerheten stilles.

Aksjeselskaper bruker vanligvis Altinn når de sender melding til Foretaksregisteret.

– Dessverre er ikke Altinn oppdatert. Datasystemet er ikke klargjort for det nye regelverket. Derfor er det ikke mulig å sende melding til Foretaksregisteret via Altinn, sier eiendomsadvokat Ditlef Thaulow i Schjødt.

For noen aktører kan databegrensningen i Altinn være en skjult bombe, mener advokaten.

– Vi hører flere som planlegger en modell for overtakelse hvor partene sender melding via Altinn i oppgjørsmøtet. Disse kan da få en negativ overraskelse når de starter dataprogrammet, ettersom Altinn ikke er mottakelig for meldingen.

Tilbake til gamledager

– Vi står igjen med modellen vi brukte i gamledager, med penn og papir, sier Thaulow.

Meldingen må skrives ut og sendes med brev eller bud.

– Det er selvfølgelig mulig, men ofte upraktisk. Da er det blant annet nødvendig med originalsignaturer fra den som er signaturberettiget og dokumentasjon som viser at meldingen er sendt.

– Vi anbefaler kjøper og selger å være godt forberedt før overtakelse, slik at de vet at den valgte modellen for oppgjør kan gjennomføres, avslutter Ditlef Thaulow.

Altinn ved kommunikasjonssjef Jørgen Ferkingstad har fått anledning til å kommentere saken, og hans kommentarer og korrigeringer ble publisert i en oppfølgingsartikkel på Estate Nyheter onsdag. Senere har han bedt om at oppfølgingsartikkelen ble fjernet.

LES OGSÅ: Ny meglerstandard for salg av eiendomsselskap