VRAKET: Oljeproduksjonsskipet Curlew FPSO opererte i Nordsjøen i over 20 år før det ble pensjonert.

Dette skipsvraket blir en viktig ingrediens i den nye flerbrukshallen i Oslo

Oslobygg KF skal være den første byggherre i verden som tar i bruk oppsirkulert stål fra gammelt skipsvrak, og benytter det som bærende konstruksjon i et aktivt byggeprosjekt.

Publisert

På Løren aktivitetspark og flerbrukshall bygger Oslo kommune nå en pergola, hvor stål fra skutesiden til et oljeproduksjonsskip skal bære et gjennomskinnelig tak i kanalplast. Det sparer miljøet for over 90 prosent klimagassutslipp sammenlignet med nytt stål på markedet.

– Dette er spennende innovasjon. Jeg er veldig stolt over at Oslo kommune tar posisjonen som en ledende aktør for å redusere klimaavtrykk, og tør å utforske nye måter å bruke materialer på i egne byggeprosjekter, uttaler Anita Leirvik North (H), byråd for kultur og næring i Oslo, i en pressemelding.

FLERBRUKSHALLEN: Det nye anlegget på Løren vil bestå av en flerbrukshall over to plan med et bruksareal på 2.500 kvadratmeter.

Oljeproduksjonsskipet Curlew FPSO opererte i Nordsjøen i over 20 år før det ble pensjonert. Istedenfor å sende det utrangerte skipet til opphugging og omsmelting i en ressurskrevende resirkuleringsprosess, er stålet i dette tilfellet nøysomt skåret ut av skutesiden, renset og delt opp i riktig mål. Med bare små endringer er det deretter sveiset sammen til et nytt, miljøvennlig liv som oppsirkulerte stålbjelker.

– Det er veldig spennende å være en del av denne utviklingen. Vi var først ute og tok de begynnende, små skrittene da vi banket ned en oppsirkulert spuntnål på Stovner bad for et år siden. Nå tar vi dette et steg videre ved å være først ute med å ta i bruk oppsirkulert maritimt stål som konstruksjonsstål i et aktivt byggeprosjekt, sier direktør Eli Grimsby i Oslobygg KF.

Ifølge kommunen er Oslobygg KF den første byggherre i verden som tar i bruk oppsirkulert stål fra gammelt skipsvrak, og benytter det som bærende konstruksjon i et aktivt byggeprosjekt.

Fjerning av skrogseksjoner til stålplater.

Bjelkene i pergolaen på Løren er utviklet av Nordic Circles og muliggjort av kommunale innovasjonsmidler, finansiert delvis av SmartOslo og delvis av Oslobygg.

I tillegg til å være et pilotprosjekt på oppsirkulert stål, skal Løren aktivitetspark og flerbrukshall ombruke betongelementer fra Stig skole på fasaden. Samtidig vurderer prosjektet gjenbruk av granitt i parkområdet.

Det nye anlegget på Løren vil bestå av en flerbrukshall over to plan med et bruksareal på 2.500 kvadratmeter. Spilleflaten på 16x24 meter er blant annet tilpasset volleyball, badminton og treningsbaner for mini-håndball. I tillegg skal hallen romme treningsarealer som legger til rette for sambruk mellom dans, kampsport og styrketrening. Flerbrukshallen er delvis nedgravd med taket som en forlengelse av parkområdet. I tillegg til pergolaen, skal taket romme treplatting og gressplen med sittebenker og solsenger. Her legges det også til rette for sjakk, bordtennis og putting green for golf.

Aktivitetsparken på 6.000 kvadratmeter vil bestå av grønnstruktur, gangforbindelser, samt varierte aktiviteter som for eksempel streetbasket, petanquebane, klatrevegger og balansekuler. I tillegg legger prosjektet til rette for sosiale møteplasser med bord, caféstoler og solstoler.

Powered by Labrador CMS