BRED UNDERSØKELSE: Lisette Van Doorn, Chief Executive ULI Europe, har gjennomført undersøkelsen blant over 1.000 medlemmer i Urban Land Institute.

Dette er den europeiske eiendomsbransjen mest bekymret for

Eiendomsnettverket Urban Land Institute har gjennomført en stor undersøkelse blant 1.000 av deres medlemmer i Europa.

Publisert

Med virksomhet i USA, Europa, Midtøsten og Asia og 50.000 medlemmer innen eiendomsbransjen, er non profit-organisasjonen Urban Land Institute (ULI) blitt en svært viktig aktør. Tirsdag arrangerte Wiersholm, i samarbeid med Greater Oslo, en presentasjon, hvor ULI la frem resultatene fra sin rapport Emerging Trends in Real Estate for et tredvetalls norske eiendomsaktører.

– Vi driver ikke med lobbyvirksomhetet. Vi jobber for samarbeid. Eiendom er lokalt, men utfordringene er universelle, sier Lisette Van Doorn, Chief Executive ULI Europe, om organisasjonen som hadde mer enn 300 eventer i fjor.

– Vi gjør mye research som er basert på best practice og har workshops hvor selskaper presenterer sine ideer. Vi gir også råd til byer om utvikling og utfordringer, fortsetter Van Doorn.

Hun forteller at undersøkelsen Emerging Trends in Real Estate ble gjennomført blant over 1.000 medlemmer i Europa. Funnene viser at mange nå har en «vent og se»-holdning, samtidig som de er bekymret for kapitalkostnadene.

– Vi lanserte arbeidet vårt i november i fjor. Undersøkelsen ble gjort i fjor sommer da det var stor uklarhet rundt rentene. Det er historisk lave nivåer i investeringsvolumet. Kjøpere og selgere er der, men de kan ikke bli enige om en pris. Investorene ser etter kupp, men det er lite stressede eiendeler for salg. Når det gjelder sentiment og utsikter, er fremtidstro og lønnsomhet på vei opp, mens antall ansatte er på vei ned. Der er første gang antall ansatte går ned mens fremtidstroen er på vei opp, sier Lisette Van Doorn.

Når det gjelder hva ULI-medlemmene er mest bekymret form, svarte 86 prosent rentebevegelser, mens 83 prosent er mest bekymret for inflasjon. Respondentene e også bekymret for den europeiske økonomiske veksten.

– Det er økt bekymring for likviditeten. Ser man tre til fem år fremover, er 69 prosent bekymret for renter og 66 prosent er bekymret for inflasjon. Det viser at aktørene ikke tror inflasjonen skal tilbake til 2 prosent eller at rentene ikke skal tilbake til gamle nivåer. Likviditet i markedet var ikke noe tema før, men nå er 66 prosent bekymret for 2024. Aktørene er også bekymret for byggekostnadene og tilgjengeligheten på ressurser, sier Van Doorn.

Når det gjelder ESG, er det store forskjeller i oppfatning mellom USA og Europa.

– Amerikanerne er ikke opptatt av det på samme måte som i Europa.

90 prosent av respondentene i den europeiske undersøkelsen mener at det å drive en miljømessig og sosialt bærekraftig virksomhet er den mest viktige faktoren for en vellykket omstilling av organisajosnen innenfor eiendomsbransjen frem til 2050. Men det er lettere å være opptatt av miljø dersom det ikke koster noe. Bare en drøy tredjedel vil gi fra seg avkastning for å ha større sosial eller miljømessig effekt.

ULI har også en rangering av hvilke byer som er mest attraktive for eiendomsaktørene. London toppet listen, som tar for seg 30 europeiske byer. Oslo kom på en bunnplassering i 2023-rangeringen, slått av København (18. plass), Stockholm (21. plass) og Helsinki (27. plass). For 2024 har Oslo rykket opp til 29. plass.

Powered by Labrador CMS