Analyse:

POSITIVE NORSKE INVESTORER: 49 prosent av de norske respondentene forventer økt allokering til eiendom, konstaterer Alexander Stensrud, Head of Capital Markets i Norge. Foto: Bård Gudim

CBRE: Forventer økt transaksjonsaktivitet i år

Og det er spesielt ett segment som investorene søker seg mot.

Publisert Sist oppdatert

CBRE har i dag publisert en nordisk analyserapport, basert på CBREs Europeiske Investor Intentions Survey. I rapporten fremgår det at investeringsaktiviteten forventes å øke i 2024, ettersom 83 prosent av respondentene legger opp til å opprettholde eller øke sin kjøpsaktivitet.

62 prosent av respondentene tror imidlertid ikke at markedet er tilbake til «gamle høyder» før i 2025/26.

EN STUND TIL TOPPNIVÅER: Nordiske investorer tror på bedring i transaksjonsmarkedet i år, men at vi må vente til 2025/2026 før markedet er tilbake på historisk gode nivåer. Ill.: CBRE

Samtidig tror mer enn 80 prosent av respondentene at de vil selge unna mer eller like mye eiendom som i fjor.

Til tross for utfordringer med sprik i prisforventningene mellom kjøper og selger, høyere renter og strammere lånebetingelser, er investorene optimistiske til en oppadgående trend i kapitalallokering til eiendom, spesielt blant de minste selskapene, heter det. De mest populære investeringsstrategiene er value add, core plus og opportunistisk.

Går etter lager og logistikk

Historisk har kontormarkedet vært mest populært blant investorene, men CBRE-rapporten viser en klar dreining mot et annet segment, nemlig markedet for lager og logistikk. Hele 43 prosent av respondentene har forklart at de heller mest mot kjøp i dette segmentet.

Ytterligere hovedfunn i analyserapporten er at rabatter forventes i alle eiendomsklasser, spesielt i sekundære kontorlokasjoner, detaljhandel og kjøpesentre. Undersøkelsen viser videre en sterk adopsjon av ESG-kriterier, til tross for et utfordrende makroøkonomisk og geopolitisk landskap.

Alternative eiendomsklasser som studentboliger, seniorboliger, livsvitenskapsbygg og datasentre blir stadig mer populære, med interesse fra 72 prosent av investorene.

Studentboliger, helsebygg og datasentre

Alexander Stensrud, Head of Capital Markets i Norge, kommenterer følgende til rapporten:

- 24 prosent av norske respondenter forventer at «distressed assets and non-performing loans» vil være den mest attraktive strategien i 2024, versus 11 prosent blant alle investorer interessert i Norden.

Han sier videre at utenlandske investorer i større grad enn norske er interessert i alternative sektorer, som studentboliger, helsebygg og datasentere.

Og:

- 49 prosent av de norske respondenter forventer økt allokering til eiendom sammenlignet med 34 prosent av alle som er interessert i Norden, sier Stensrud.

Powered by Labrador CMS