ROTTEREIR: Eneboligen i det etablerte boligstrøket ble markedsført som godt vedlikeholdt, men viste seg å være et rottereir av sjeldne dimensjoner. Skjermdump Anticimex

Boligselger dømt til å betale 1,6 millioner etter rottefunn

«Denne boligen vil du ikke gå glipp av», het det i salgsprospektet. Etter innflytting stusset kjøperne over krafsing i gulv og vegger. Så ble det bare verre og verre.

Publisert Sist oppdatert

I 2022 fikk et ektepar tilslaget på en enebolig i Skien for 4,7 millioner kroner, med overtakelse i januar 2023. Kjøperne ønsket å pusse opp kjøkkenet etter overtagelsen, et arbeid som pågikk til medio april 2023.

- Hva er den lukten?

I den forbindelse måtte gulv og vegger på kjøkkenet åpnes. Kjøperne dro på ferie i midten av mai og var tilbake i slutten av måneden. Temperaturen hadde steget mens kjøperne var på ferie, og da de kom tilbake til huset sitt ble de møtt av sterk og ubehagelig lukt.

Mannen i huset hørte lyder fra etasjeskillet mellom første etasje og kjelleren. De har også hørt aktivitet fra rotter i veggen på barnas soverom i andre etasje. Under en sjekk av krypkjelleren ble det oppdaget rotteavføring, og de nye eierne valgte da å sette opp viltkamera. Dette fanget opp en rotte.

Skadedyrselskapet Anticimex ble deretter hentet inn. De avdekket betydelige spor etter rotteaktivitet i krypkjelleren, samt tidligere forsøk på å stoppe rotter fra å komme inn i kjelleren.

I en oppfølgingsrapport fra juli 2024 skrev Anticimex følgende:

"Rottene har trolig kommet opp av åpninger i gulv i kjeller/krypkjeller. Rotter kan ta seg inn gjennom utettheter i forbindelse med gjennomføring av soilrør. Siden påvist utetthet antas å være fra byggeår, kan man anta at det også har vært rotter til stede i huset til og fra siden byggeår."

«Vellykket skadekontroll»

Boligen er opprinnelig bygget i 1905, men er modernisert og ombygget i perioden 1975- 1979. I salgsannonsen het det at «Eiendommen er godt vedlikeholdt, og det er gjort gode grep for å ivareta boligen». Prospektet oppsummerte med «Denne boligen vil du ikke gå glipp av».

I selgers egenerklæringsskjema var det nevnt at det hadde kommet rotter og mus inn i kjelleren, men at det hadde blitt utført en «vellykket skadedyrkontroll». Det ble vist til en rapport fra Pelias som lå ved i salgsoppgaven.

Problemer med rotter, eller risiko for dette, var ikke nevnt i tilstandsrapporten som ble utarbeidet og brukt i salgsprosessen. I tilstandsrapporten var det heller ikke nevnt noe om skader knyttet til rotteangrep eller at boligen hadde vært angrepet av rotter.

Krav om heving førte ikke frem og kjøperne tok etter hvert ut stevning mot boligselgerne. Saken kom opp for Telemark tingrett i januar.

- Rotter i mange år

Under rettssaken ble det lagt frem skaderapporter som viste at rotteaktiviteten i huset har pågått i mange år, herunder med ekskrementer, gnagemerker, hull og inntørkede kadaver/skjeletter. Fagkyndig har forklart at de eldste ekskrementene var minimum fem år gamle.

Basert på bildedokumentasjon, rapporter og forklaringer fra fagpersoner som har vitnet under hovedforhandlingen, skriver retten i den ferske dommen at de finner «det mer enn sannsynliggjort» at boligeiendommen er utsatt for et betydelig rotteangrep. Dette omfatter vegger i første og andre etasje og etasjeskiller mellom kjeller og førsteetasje og mellom første og andre etasje.

- Retten finner det likeledes mer enn sannsynliggjort at angrepet startet i god tid før selgerne la eiendommen ut for salg.

Domstolen er enig med kjøperne, som mener selgerne bevisst har underkommunisert rotteproblemet, gjennom å legge ved en rapport som viste en «vellykket» skadedyrbekjempelse.

At det kan ha vært enkelte tilfeller av mus og rotter i krypkjelleren, og på utsiden av huset, vil for mange kjøpere ikke være svært sentralt, skriver retten i dommen. Men retten finner det klart at informasjon om et betydelig rotteangrep, hvor det over tid har vært rotter i vegger og etasjeskiller, er informasjon som ville gjort at de fleste mulige kjøpere ville unnlatt å vurdere å kjøpe boligen. Eller i hvert fall krevd en vesentlig lavere pris.

- Alminnelige familier, og i hvert fall familier med barn, vil i våre dager ikke akseptere å bo i et hus hvor man vet at det lever rotter i gulv, vegger og tak. Retten finner det ikke tvilsomt at det rotteangrepet som eiendommen er utsatt for, i utgangspunktet, utgjør en mangel.

- Oppkonstruert og mindre relevant

At selgerne og deres forsikringsselskap har argumentert for at det var gitt informasjon om rotteutfordringene, og at kjøpsavtalen var inngått med informasjon om at situasjonen var slik den faktisk har vist seg å være, kommenterer retten slik:

- Retten har kommet til at selgerne, sammen med sine representanter, ikke har gitt informasjon som synliggjorde at eiendommen hadde et slikt rotteproblem som den faktisk hadde.

Selgerne har argumentert med at området er kjent for mye rotter. Dette utspillet sjarmerte ikke Telemark tingrett:

- De saksøktes argumentasjon om at området er kjent for mye rotter fremstår delvis som oppkonstruert og delvis som mindre relevant. Dersom området var så rottebefengt som de saksøkte har gitt inntrykk av, burde de ha informert om det i salgsdokumentasjonen, slik at alle mulige kjøpere ble informert om det.

Fra kjøpers side er det fremlagt et pristilbud fra fagkyndige for å utbedre kostnadene. Dette er på 1,54 millioner kroner, og inkluderte omfattende riving i stue, kjøkken, tilbygg, vegger og særlig etasjeskille mellom kjeller og første etasje. 

Hele bredden av grunnmuren må i tillegg avdekkes for å kunne få et tett sjikt, uten åpninger for rotter, mellom kjelleren og huset forøvrig.

- Rimelig og nødvendig

Retten mener tilbudet fremstår som rimelig og nødvendig for å få avhjulpet det skadene som er påført boligen og for å sikre at rotteangrepet ikke fortsetter.

- Selv om eiendommen er markedsført og solgt som «perfekt for barnefamilier», og at den skulle være «godt vedlikeholdt», har kjøperne akseptert at det er grunnlag for et standardhevingsfradrag. Det dreier seg også om en eldre bolig og det er gitt informasjon i tilstandsrapporten om forhold som vil bli avhjulpet med de forholdene som det nå gis prisavslag for. Etter en samlet vurdering kommer retten til at standardhevingsfradraget på settes til omkring 30 prosent. Prisavslaget etter avhendingsloven § 4-12 første ledd settes til 1.000.000 kroner, heter det i dommen.

I tillegg får kjøperne erstattet kostnader til leie av erstatningsbolig og kostnader til fagkyndige med 130.000 kroner.

Til slutt slår Telemark tingrett fast at selgerne må dekke sakskostnadene til kjøperne med 460.000 kroner. Samlet ble dermed selgerne dømt til å betale erstatning til kjøperne med rundt 1,6 millioner kroner.

Dommen er ikke rettskraftig.

Powered by Labrador CMS