NYTT KONSEPT: – Vi håper og tror at svært få vil angre, men vi er uansett villige til å teste ut dette konseptet, sier Olav Birkenes.
NYTT KONSEPT: – Vi håper og tror at svært få vil angre, men vi er uansett villige til å teste ut dette konseptet, sier Olav Birkenes.

Slik vil han få de unge inn i boligmarkedet

Olav Birkenes i Birk & Co tror dagens unge er villige til å kjøpe bolig sammen. Nå lanserer selskapet boligandeler med angrerett. Da kan du levere tilbake boligen innen 6 måneder – hvis du ikke er fornøyd med romkompisene.

Publisert Sist oppdatert

Birk & Co og AF Eiendom står bak det spektakulære boligprosjektet Fyrstikkbakken 14 på Bryn i Oslo. Prosjektet har fått mye omtale etter at Estate Nyheter skrev at prosjektet også omfattet skilsmisseleiligheter – tvillingleiligheter, der to ulike boliger deler en fellesdel.

Denne uken startet overtakelse av leilighetene, men fremdeles er ingen skilsmisseleiligheter solgt. Daglig leder Olav Birkenes i Birk & Co sier at de er opptatt av å teste ut fremtidens boformer, og at tilbudet for skilte par så langt ikke har truffet godt nok, men at de har hatt interesse. Utfordringen ligger ofte i at den ene parten har råd til å kjøpe og den andre ikke. Nå går de imidlertid ut med et tilbud, som først og fremst er rettet mot unge personer som ønsker å komme seg inn i boligmarkedet.

Prosjektet i Fyrstikkbakken.
Prosjektet i Fyrstikkbakken.

– Det er veldig vanlig å bo i kollektiv, men da gjennom å leie bolig. Jeg har selv bodd i kollektiv i syv år, og har utelukkende positive erfaringer med det. Nå tror vi tiden er moden for at folk også deler leilighet gjennom å eie en andel i boligen. Dagens unge er mer innstilt på å dele enn de som har bikket 40 år. Dessuten er deling blitt vanlig på mange områder, sier Birkenes, og viser blant annet til Airbnb og bildeling.

Birk & Co og AF Eiendom vil nå tilby deleboliger i det nevnte prosjektet med en angrefrist på 6 måneder. Det finnes ulike løsninger for deleboliger, men typisk omfatter disse felles kjøkken og stue.

– Hvis du har flyttet inn, og ikke er fornøyd med romkompisene, har du muligheten for å levere boligen tilbake til oss helt kostnadsfritt. Da får du prøvd ut konseptet, sier Birkenes.

– Vi håper og tror at svært få vil angre, men vi er uansett villige til å teste ut dette konseptet for å se om det vil være mulig å etablere et nytt og spennende boligmarked der man har mindre privat og deler mer.

Han påpeker at en deleløsning lar unge personer komme inn i boligmarkedet med en egenkapital på noen hundre tusen kroner. Kjøpesum for deleleilighetene i det nevnte prosjektet starter på drøyt 2,5 millioner. Det tror han er en pris ganske mange har råd til å betale.

– I tillegg er deleløsninger klokt klimamessig. De som flytter inn i Fyrstikkbakken 14, får skyhøy bokvalitet med tilgang på alle delemeterne i prosjektet, deriblant treningsrom, selskapslokale, sauna på taket, bilpool og gjesteleiligheter, sier Birkenes.

Powered by Labrador CMS