Aktuelt:

HJELP: Tone Tellevik Dahl ber bransjen hjelpe flyktninger fra Ukraina.
HJELP: Tone Tellevik Dahl ber bransjen hjelpe flyktninger fra Ukraina.

Ber eiendomsbransjen trå til for ukrainske flyktninger

Norsk Eiendom har tatt på seg koordineringsrollen, nå håper de eiendomsbransjen vil være med på dugnaden.

Publisert Sist oppdatert

Flere aktører i norsk eiendomsbransje har allerede vist storsinn overfor flyktninger og ofre for Putins krig i Ukraina, gjennom betydelige pengegaver til frivillige organisasjoner. Nå ber administrerende direktør Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom sine medlemmer om å trå til ytterligere.

- Flyktningene kommer nå hit og da er det rett og rimelig at ledige boliger eller bygninger som egner seg til innlosjering stilles til kommunenes disposisjon. Vi ber derfor om at medlemmer melder ledig kapasitet inn til oss så kan vi koordinere dette for kommunene, sier hun.

Åpen for alle

Tellevik Dahl er allerede i samtaler med Oslo, dessuten har Norsk Eiendom åpnet en egen nettside der både medlemmer og ikke-medlemmer kan legge inn informasjon som navn, adresser og boligtyper.

- Dermed kan vi gi kommunene en samlet oversikt over hvor flyktningene kan innlosjeres. Vi tror og håper at flere medlemmer har ledig kapasitet i form av leiligheter eller bygninger som enkelt kan gjøres tilgjengelige for overnatting, påpeker hun.

Norsk Eiendom oppfordrer sterkt bransjen til å sjekke sine porteføljer, og tror først og fremst det er snakk om de store byene i denne tidlige fasen.

- Det er nok det UDI ser på først, og vi snakker nå om østlandsområdet og spesielt Stor-Oslo. Kommunen sier til oss at de sliter med å få tall fra sentrale myndigheter, derfor kan vi som forening være i forkant med å kartlegge egnede lokaler når det trengs. Vi tror det raskt blir behov for flere og andre boalternativer enn hoteller, poengterer hun.

- Tror du bransjen er med på dette?

- Ja. Norge har vist før at vi stiller på kraftige dugnader, og vi er glade for at mange medlemmer allerede har støttet det ukrainske folket. Det må vi bare fortsette med, og jeg er sikker på at bransjen kan bidra med det de har tilgjengelig, sier Tellevik Dahl.

Setter to leiligheter på vent

Peter Groth.
Peter Groth.

Peter Groth var administrerende direktør i Aspelin Ramm Eiendom til han gikk av med pensjon for noen år siden, men er fortsatt aktiv i eiendomsbransjen. Han spilte inn ideen til Tellevik Dahl for noen dager siden, for som medlem av Norsk Eiendom synes han at bransjen bør yte mest mulig humanitær hjelp til ukrainske flyktninger. Selv stiller han to leiligheter vederlagsfritt til disposisjon for Bærum kommune.

- Jeg har ingen tall, men vet at mange bransjeaktører sitter med tomme boliger i påvente av salg, utleie og andre årsaker – og de kan brukes til flyktninger. I tillegg til våre leiligheter har vi også satt av en god del penger til humanitære hjelp. Jeg håper eksempelets makt har god effekt og at flere andre er villige til å sette salg og utleie på vent en stund, påpeker han.

Integrering

Groth trekker naturligvis frem krigens grusomheter og redsler, og minner om at Ukrainia nærmest er et naboland.

- De opplever tyskernes invasjon i 1941 om igjen, tenk om det hadde vært oss. Polen står på som bare det for sine naboer, men det er en grense for hvor mye de kan yte. Derfor er det viktig at vi kommer på banen, ikke minst kan dette bli en svært positiv integreringsfaktor siden flyktningene slipper å bli stuet sammen i nedlagte militærleirer og hoteller. Ja, det koster en del å gå glipp av leie- og salgsinntekter, men noe må vi også være forberedt på å yte. Dessuten vil hjelpen styrke deres kampvilje, og for hver krone vi bidrar med får de en mer til bruk for å jage ut russerne, poengterer han.

Powered by Labrador CMS