VINNER: Dette nybygget som ble reist mellom to fredede bygg, får kommunens arkitekturpris.
VINNER: Dette nybygget som ble reist mellom to fredede bygg, får kommunens arkitekturpris.

Arkitekturpris til den nye banken

Da banken måtte ut av sine lokaler måtte gatekjøkkenet vike plass for deres nye filial. Nå vanker det kommunal pris.

Publisert

– Planene om et nybygg har ligget der i årevis, men passet bra å gjennomføre nå da DNB var ute etter sentral beliggenhet. Bygget blir i to etasjer med carport i underetasjen. Høyden blir den samme som eksisterende bygg i Storgata 12, sa daglig leder Tore Kværner i Harald Kværner Eiendom i 2019 da byggeplanene ble kjent.

De eide et eldre gatekjøkken midt i den fredede rekka av trehus i Storgata på Jessheim, men da byens DNB-filial måtte vike plassen for Stor Oslo Eiendoms boligprosjekt, bestilte Kværner et nytt kontorbygg. Byggherre Jessheim Storsenter brukte de lokale arkitektene Arconsult til å tegne det.

Det 1.000 kvadratmeter store bygget til 35 millioner kroner før moms sto ferdig før jul i fjor. Det strekker seg fra Storgata og innover i bakgården mot storsenteret. Nylig ble bygget kåret til mottaker av Arkitekturpris for Ullensaker kommune 2021 som deles ut for første gang denne uken.

Positiv opplevelse

- DNB-bygget bidrar med et moderne arkitektonisk uttrykk i Storgata, uten at det overdøver de omkringliggende historiske byggene. Det er delikat utformet med fasade ut mot gata i lys tegl. Bygget forsterker den positive opplevelsen man får ved å bevege seg gjennom et av Jessheims mest markante byrom, sier ordfører Eyvind J. Schumacher.

Arkitekturprisen skal være en hederspris for å løfte fram forbildebygg og landskapsanlegg som bidrar til å heve, fornye og utvikle arkitektonisk kvalitet i kommunen og regionen.

- Den skal inspirere og motivere andre til å bygge med kvalitet og omtanke for omgivelsene og miljøet, på en måte som bidrar til en helhetlig by- og stedsutvikling, påpeker ordføreren.

Forbilledlig

Juryen mener blant annet at bygget er "et forbilledlig prosjekt som viser hvordan ny bebyggelse kan oppføres på en måte som tar hensyn til eksisterende bevaringsverdig bebyggelse, og samtidig har tydelig karakter som taler om sin tid. DNB-bygget viser hvordan mellomstore byutviklingsprosjekter kan brukes til å megle mellom småskala historiske gatestrukturer og mer innadvendte kjøpesentre. Dette er ikke bare et relevant tema for Jessheim som by, men er også viktig for mange andre norske byer og tettsteder".

Powered by Labrador CMS