SKYHØY INVESTERINGSVILJE: Sulten på å investere i næringseiendom er skyhøy.
SKYHØY INVESTERINGSVILJE: Sulten på å investere i næringseiendom er skyhøy.

«Alle» vil kjøpe eiendom de neste 12 måneder

86 prosent av eiendomsinvestorene i Mallings sentimentundersøkelse vil være netto kjøpere av næringseiendom de neste 12 månedene.

Publisert

Malling & Co er ute med sin ferske sentimentundersøkelse for fjerde kvartal, og resultatene viser fortsatt enorm stor vilje til å kjøpe eiendom etter et rekordår i transaksjonsmarkedet. Malling & Co har talt opp transaksjoner på 162,7 milliarder kroner i 2021 fordelt på 374 transaksjoner.

Totalt vil 86 prosent av investorene som er med i sentimentundersøkelsen være netto kjøpere av eiendom de neste 12 månedene. 6 prosent vil være nøytrale, mens 8 prosent vil være netto selgere. Antall selgere har dermed økt siden undersøkelsen for tredje kvartal, hvor andelen netto selgere var 0 prosent.

Innenfor kontorsegmentet er andelen netto kjøpere de neste 12 månedene 84 prosent, mens netto selgere er 11 prosent. Investorene er noe mer lunkne til logistikk, med 62 prosent som vil være netto kjøpere og 12 prosent er netto selgere. Logistikk er imidlertid et smalt og spesielt segment, så det kan være grunn til at en del av de som ikke vil endre eksponering har definert segmentet som utenfor sitt satsingsområde.

Netthandel og en pandemi som har forsert folks handel på nett har bidratt til at flere investorer skyr retailsektoren. I setntimentundersøkelsen sier 28 prosent at de vil øke eksponeringen innenfor retail, mens 3 prosent vil redusere. Også her kan høy andel «ingen endring i eksponering» skyldes at flere har sentimentet utenfor satsingsområdene sine.

I følge analytikerne i Malling & Co ble det signert leiekontrakter for 761.540 kvadratmeter kontorareal i Oslo-markedet i 2021, et nivå man ikke har sett siden 2012. Kontorledigheten er ned fra 6 prosent i desember 2020 til desember 2021.

Powered by Labrador CMS