– Utløser ikke justeringsplikt

Publisert Sist oppdatert

 

Klagenemnda for merverdiavgift fastslo nylig at skatteetatens praksis om at overdragelse av fast eiendom mellom fellesregistrerte selskaper utløser justeringsplikt, ikke er i overensstemmelse med merverdiavgiftsloven. 

Fusjonerte med eiendomsselskap

I saken hadde et eiendomsselskap fått krav om tilbakeføring av fradragsført merverdiavgift som følge av en fusjon med et annet eiendomsselskap som inngikk i samme avgiftsmessige fellesregistrering. Fusjonen innebar at en eiendom som lå i det overdragende selskapet ble overført til det overtakende selskapet. Skatteetaten mente at fusjonen medførte en overdragelse av eiendommen som utløste plikt til å justere tidligere fradragsført merverdiavgift.

Da selskapene ikke hadde inngått avtale om overføring av justeringsforpliktelsen til det overtakende selskap, mente skattekontoret at selskapet måtte tilbakeføre over 10 millioner i merverdiavgift som selskapet hadde fradragsført. 

Les også: Felleskostnader i sameier: – En felle for mange

Les også: Ny dom reduserer faren for MVA-tap

Skatteetatens praksis på området er basert på Skattedirektoratets melding 8/2011, hvor direktoratet uttalte at de ”antar at overdragelser innenfor en fellesregistrering må anses som overdragelse i forhold til merverdiavgiftsloven § 9-2 tredje ledd, slik at det må inngås en skriftlig signert avtale som nevnt i forskrift til merverdiavgiftsloven § 9-3-3 for å unngå samlet negativ justering”. 

Dårlig forankret praksis

– Skatteetatens praksis på dette området har etter vår vurdering vært dårlig forankret i regelverket, sier advokat Are Fagerhaug i Advokatfirmaet Selmer DA. 

– Lovens utgangspunk er at deltakerne i en fellesregistrering skal anses som ett avgiftssubjekt, slik at levering av varer og tjenester mellom deltakerne ikke anses som avgiftspliktig omsetning. At dette utgangspunktet ikke skal gjelde ved overføring av fast eiendom, slik skatteetaten har hevdet, er lite logisk og fremstår som er avgiftsfelle, sier Fagerhaug. 

Les også: “Godt snakk” ledet til bindende avtale

Les også: – Gå ikke i forliksrådsfella

Advokatfirmaet Selmer DA representerte eiendomsselskapet som hadde blitt etterberegnet for 10 millioner kroner av skatteetaten, og fikk medhold i Klagenemnda at vedtaket måtte oppheves.

Eiendomsselskapene inngår i forvaltningsporteføljen til RS Platou Property Management.

– Heldigvis kan det synes som om vi for tiden har en oppegående Klagenemnd for merverdiavgift, som ikke er redd for å gå imot skatteetatens vedtak når den mener vedtakene er feil. Klagenemnda for merverdiavgift gir i vedtaket klart uttrykk for at Skattedirektoratets uttalelse på dette punktet gir en feil oppfatning av hvordan ordningen med fellesregistrering skal forstås, sier Fagerhaug. 

Les også: Leietaker vant over gårdeier

Les også: All time high for eiendomsadvokatene

Fagerhaug er også kritisk til skatteetatens håndtering av denne og tilsvarende saker: 

– Det er etter vår oppfatning lite holdbart å etterberegne avgift for mange millioner kroner uten at dette bygger på klar lov eller forskriftshjemmel. At etterberegning synes å basere seg på skatteetatens interne uttalelser, som dels synes å være i strid med lovteksten, er betenkelig. I dette tilfellet var det heller ingen fare for avgiftstap, da alle forpliktelser videreføres i det overtakende selskap. 

Les også: Gode råd i dårlige tider

Les også: God tur med riktig struktur

Stor betydning

– Avgjørelsen kan ha stor betydning for virksomheter som har fått etterberegnet merverdiavgift ved overføring av eiendom innad i en fellesregistrering. Selv om avgjørelsen konkret knytter seg til et fusjonstilfelle, vil vi anta at avgjørelsen er overførbar også til andre former for overdragelse av eiendom innen fellesregistrering, sier Fagerhaug. 

Det er foreløpig uklart om avgjørelsen vil bli påklaget av myndighetene. I tilfelle må staten ta ut søksmål mot Klagenemnda for merverdiavgift innen fire måneder fra avgjørelsen, og bringe saken inn for rettslig behandling.   

Les også: Vil forenkle mva-reglene for utleiere

Les også: Vil ha ROT-fradrag

Les også: Med rett til fradrag

 

Powered by Labrador CMS