Tre av ti meglere i minus

Publisert Sist oppdatert

Et tregere boligmarked får tydelige konsekvenser for landets eiendomsmeglere. Finanstilsynet skriver i sin årsrapport, som ble offentliggjort før sommeren, at 151 av 483 foretak hadde et negativt driftsresultat. Det er hele 31 prosent av landets eiendomsmeglere.

Les også: Ønsker utbyggere dit peppern gror

Tilsvarende tall for 2012 var 23 prosent.

16 av foretakene meldte i 2013 at de hadde negativ egenkapital, dette var to flere enn i 2012.  

7,6 mrd. i meglervederlag

Årsaken til den negative utviklingen skyldes nok i stor grad at eiendomsmarkedet i 2013, spesielt i andre halvår, gikk inn i hvilemodus. Nyboligsalget stanset så å si helt opp, og også salget av bruktboliger gikk tregere.

Les også: Hva er «villamessig»?

Les også: Pokersjanse kan gi storgevinst

Likevel ble det i 2013 formidlet flere salg gjennom eiendomsmeglere og advokater enn i 2012. Tall fra Finanstilsynet vier at det i fjor ble formidlet 148.580 eiendommer gjennom megler eller advokat. Det er 2859 flere enn i 2012. 

Det finnes i følge Finanstilsynet 508 foretak som har tillatelse til å drive med eiendomsmegling. I tillegg var det i fjor 1325 advokater med eiendomsmegling i egen praksis. Antallet filialer av eiendomsmeglerfortak har økt betydelig de siste årene, og på slutten av fjoråret var det 468 filialer.

Les også: Utbyggerne vil ha nye løsninger

Les også: – Boligfesten fortsetter

Det ble drevet eiendomsmegling i totalt 973 meglerkontorer i Norge. Samlet meglervederlag fra disse kontorene var i fjor på 7,6 milliarder kroner, mot 6,9 milliarder kroner i 2012.

Totalt formidlet de ulike meglerforetakene verdier for 395 milliarder kroner i 2013. 

Les også: Ny kommuneplan for Oslo

Les også: Ja til mindre leiligheter

Store forskjeller på provisjon

En av grunnene til at 31 prosent går med underskudd, henger sammen med at det i et tøffere marked også blir hardere konkurranse om megleroppdragene. Dette gir et press på meglerprovisjonen, spesielt i områder med mange meglere.

I første halvår i 2013 var for eksempel gjennomsnittsprovisjonen ved formidling av boliger i Oslo på 1,57 prosent. I Rogaland var tilsvarende tall 1,63 prosent, mens meglerne i Hedmark kunne ta ut en provisjon på 2,49 prosent. 

Les også: Ja til mindre leiligheter

Les også: Bolig knuser næringseiendom

Tilsyn

Finanstilsynet gjennomførte i fjor 43 stedlige tilsyn i eiendomsmeglingsforetak og hos advokater. Det generelle inntrykket var positivt, men det er fremdeles en del tilfeller av svake eller manglende rutiner for eksempel på det som har med klientmiddelbehandling og internkontroll.

Det ble også i noen tilfeller avdekket manglende eller svake rutiner for føring og utlevering av budjournaler og timelister, samt for dårlig oppfølging av at garantier ved kjøp av ny bolig blir stilt til riktig tidspunkt. 

Les også: Nye regler for eiendomsmegling

 

Powered by Labrador CMS