Superpessimisme i derivatmarkedet
Det europeiske derivatmarkedet priser inn verdifall selv ikke pessimistene er i nærheten av.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Ferske tall fra GFI Property Derivatives Group indikerer ifølge Property Funds World at de europeiske eiendomsverdiene vil falle med 19,5 prosent i år, mens løpende inntekter vil utgjøre 7 prosent. Det gir dermed en nettoavkastning på -12,5 prosent basert på derivatprisingen ved halvårsskiftet.
Enda mer pessimistisk: Derivatmarkedet indikerer at i 2010 vil de europeiske eiendomsverdiene ha falt med hele 50 prosent siden toppen ble nådd i juni 2007. Dette er basert på en netto yield på 8,8 prosent, som er høyt.
Men enda verre skal det bli, den mest pessimistiske derivatprisingen signaliserer et verdifall på svimlende 60 prosent før markedet bunner ut i 2013, og da basert på en netto yield på kjøpstidspunktet på skyhøye 11 prosent.
Ingen av markedsrapportene fra de store eiendomsaktørene har kommet med i nærheten av så negative spådommer, verken med hensyn til verdifall, varighet eller yieldnivåer.
Situasjonen er nesten like ille i USA. Får derivatmarkedet rett, faller de amerikanske kommersielle eiendomsverdiene med over 26 prosent bare i kalenderåret 2009, etter et verdifall på 11 prosent i 2008. Det totale verdifallet fra toppen kan bli over 40 prosent i 2010. Dette er for så vidt på linje med andre anslag.
GFI skriver at de fysiske eiendomsprisene ikke nødvendigvis når disse lave nivåene, men at det er svært gode grunner til at situasjonen kan bli annerledes i byttelånsmarkedet for eiendom (swapmarkedet).
Det bør nevnes at eiendom er verdens største aktivaklasse, men den siste av de større aktivaklassene som utviklet et derivatmarked. Det var ikke før i 2005 at GFI sammen med eiendomsrådgiveren CB Richard Ellis utviklet en plattform for å handle med eiendomsderivater.
Nå dekker GFIs meglertjenester eiendomsmarkedene i Europa, USA og i stillehavsregionen i Asia og arbeider med eiendomseksperter i de ulike regionene. De har tatt i bruk allokeringsstrategier, kortsiktige sikringsforretninger, risikooverføring og geografisk diversifisering ved hjelp av eiendomsderivater.