SOLCELLE-REKORD: Eiendomssjef i Storcash Norge, Morten Malnes(t.v.) på taket der Buskerud største, og landets fjerde største, solcelle-anlegg er montert. Her sammen med prosjektleder Anette Gjestemoen og administrerende direktør Morten Hotvedt i  Vestaksen Eiendom AS. Taket tilhører det nye Storcash-markedet like ved E18 i Kobbervikdalen.
SOLCELLE-REKORD: Eiendomssjef i Storcash Norge, Morten Malnes(t.v.) på taket der Buskerud største, og landets fjerde største, solcelle-anlegg er montert. Her sammen med prosjektleder Anette Gjestemoen og administrerende direktør Morten Hotvedt i Vestaksen Eiendom AS. Taket tilhører det nye Storcash-markedet like ved E18 i Kobbervikdalen.

Storcash i Drammen blant de største på solcelleanlegg

Denne uken åpnet landets fjerde største tilkoblede solcelleanlegg på taket av Storcash-bygget i Drammen.

Publisert Sist oppdatert

En av landets fremste eksperter på solcelle-energi, Øystein Holm i Multiconsult, har laget en oversikt over de 10 største solcelleanleggene i Norge som per dags dato er tilkoblet. På denne lista ligger nå Storcash-bygget i Drammen helt oppe på fjerdeplass og som det klart største anlegget i Buskerud.

Stormarkedet, som ligger like ved E18 i Kobbervikdalen, er bygget av Vestaksen Eiendom i Drammen med støtte fra Enova.

Les også: Bygger stort for Storcash

– Dette er landets mest miljøvennlige bygg innenfor sin kategori, og det er også årsaken til at Enova gir støtte til utbyggingen. Det som er veldig bra med dette prosjektet, er at Storcash er like opptatt av å lage miljøvennlige og energieffektive bygg som det vi er, sier Morten Hotvedt, administrerende direktør i Vestaksen Eiendom.

– I tillegg holder vi jo til i Drammen kommune, som også er helt i Norgestoppen med å bygge miljøvennlige bygg. Dette motiverer oss til å utvikle lokale og energieffektive prosjekt i Drammensregionen. Samtidig er det interessant å registrere at også Oslo-baserte investorer viser en økende interesse for Drammen, forsetter han

I NorgestoppenØystein Holm i Multiconsult opplyser at det lenge har vært spådd at solceller vil bli fremtidens energikilde, men påpeker at det er først i år at det virkelig har tatt av her i Norge.

– Det ligger nå an til en utbygging på seks megawatt, noe som nesten er tre ganger høyere enn i fjor. Og vi vil nok i tiden som kommer se mange flere av denne typen næringsbygg der solceller utgjør en sentral del av energiforsyningen, sier Multiconsults seniorrådgiver i fornybar energi. Samtidig understreker han at Norge fortsatt ligger langt etter både Sverige og Danmark på dette området.

Tirsdag denne uken åpnet Storcash dørene til det 2 300 kvadratmeter store bygget i Kobbervikdalen, der taket er dekket med 1 400 kvadratmeter med solcellepaneler. Anlegget har en merkeeffekt på 250 kWp, og det forventes en årlig produksjon på 200 000 kWh. Dette er nok til å dekke 50 prosent av byggets årlige energibehov.

Les også: Vestaksen skal bygge tredje byggetrinn av Stadionkvartalet i Mjøndalen

Dekker 50 prosent av behovetByggherre er Vestaksen Eiendom i Drammen som eies av Terje Stykket, Rune Isachsen og Helge Mork. Vestaksen er et selskap som investerer i bolig- og næringsprosjekter i Oslo, Drammen, Eiker-bygdene og Kongsberg. Det er Solcellespesialisten som har levert og installert solcellene, mens drammenselskapet Alento har vært totalentreprenør.

I tillegg til Storcash-utbyggingen er det ytterligere et utbyggingspotensiale på 16 dekar på nabotomten.

Det er lagt opp til at bygget vil ha nesten 40 prosent lavere energibehov sammenlignet med det forrige Storcash-bygg. Av det resterende energibehovet til kjøling og varme, er altså halvparten dekket av solcelleanlegget. I tillegg medfører bruken av lavkarbon-betong at CO2-fotavtrykket har spart miljøet for utslipp tilsvarende det årlige utslippet fra 35 personbiler.

Les også: Skal bygge gigantlager på Liertoppen

15 nye arbeidplasserI tillegg til solceller er det også benyttet energisparende aerogel-glass i nybygget. Dette er glass som forhindrer varmetap samtidig som lys spres optimalt på innsiden. Varme fra kuldeanlegget vil bli gjenvunnet og benyttet til oppvarming av bygget. Og på sommerstid sørger kuldeanlegget for nedkjøling av ventilasjonsluften.

Byggets leietaker er Storcash, som er en del av Asko, og er Norges største cash & carry-grossist for næringsdrivende. Storcash-bygget i Kobbervikdalen blir et av landets største stormarked for næringsdrivende, og det nye lageret er Storcash-butikk nummer ni i rekken i Norge. Målet er å trekke til seg 1.000 kunder fra nedre Buskerud og Vestfold. Og på sikt vil det være cirka 10-15 ansatte tilknyttet markedet.

Les også: Selger for 112 millioner kroner i Drammen