Rykk frem til Rådhusplassen

Olav Thon, Christian Ringnes, Asmund Haare, Jan E. Rivelsrud og Adolfsen-brødrene har alle gjort det: De har bygget hoteller på gatene vi kjenner fra brettspillet Monopol. Pål Georg Gundersen har derimot gjort noe som strider mot alle regler og sunn fornuft: Han bygde hotell i selveste Kasjotten. Men hvorfor har ingen satt opp et hotell på Rådhusplassen?

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

“Monopol går ut på å bli den rikeste spilleren gjennom kjøp og salg av skjøter, utleie av tomter, hus og/eller hoteller.”Det er slik den lyder, formålsparagrafen for brettspillet Monopol. Spillet med stor S, hvor du skulle måle krefter med kameratflokken, og kanskje vise at det bodde en kremmer i den lille kroppen din.

Hus og hoteller brennerMen nedturen kom litt for ofte. Du var ennå ikke i tenårene, og du hadde verken hørt om krakket i 1929 eller brannen i Ålesund. Ordet “kreditor” hadde du bare flyktig fått med deg i en sending av Dagsrevyen, og Skifteretten virket som et greit sted å bytte mening. Men nå var den plutselig her, kapitalismens harde hånd:“Deres hus og hoteller brenner. Har De assurert (dvs. har sjansekortet vedr. brannsforsikringspremie) betales bare 10% av bygningens verdi, og bygningene kan bli stående. Sjansekortene legges tilbake i bunken som skal blandes. Har De ikke assurert, leveres bygningene til banken.”

En hard skoleRøde hoteller og grønne hus – vips var de borte. De fascinerende sedlene strakk ikke til ved neste korsvei, og du måtte pantsette Bygdøy Allé da du havnet på Parkveien.Den helvetes Parkveien. Alltid lander du på den lilla jævelen. Riktignok fikk du fire tusen da du passerte Start, men de gikk med til å betale opparbeidet gjeld. 2000 kroner i luksusskatt, 1000 til tannlegeregning og like mye til den ene motstanderen som spilte med en hatt og feiret fødselsdag.Det var en hard skole, men virkeligheten er enda tøffere.– Eiendom i det virkelige liv er noe helt annet. Parkveien koster jo ikke akkurat 600 kroner. Men jeg skulle gjerne ha gått inn i eiendom på begynnelsen av 90-tallet, for i ettertid har det jo bare gått oppover, sier Henning Roschberg, norsk tittelforsvarer i Monopol.

Thon på brettetHan vant NM i Monopol i 1988, og kom hjem med en hederlig 19. plass fra VM i London samme år. Siden har det ikke vært arrangert norgesmesterskap i spillet, og da kan han jo betrakte seg som tittelforsvarer.Men holder vi oss til det virkelige liv, er tittelforsvareren en helt annen. Skal man “bli den rikeste spilleren gjennom kjøp og salg av skjøter, utleie av tomter, hus og/eller hoteller”, er det vanskelig å komme utenom Olav Thon. Han er blitt dollarmilliardær i eiendom, noe som har gjort ham til en av landets rikeste personer.

Bygger på Oslo SThon har heller ikke sviktet brettspillet Monopol. Han har allerede okkupert den oransje gaten Grensen gjennom Rainbow Hotell Norrøna. Men dette er ikke det eneste hotellet Thon har oppført på Monopol-brettet. Selv om reglene sier at det ikke er tillatt å bygge hoteller på stasjoner, har Thon funnet det for godt å sette opp overnattings-stedet Rainbow Hotel Opera. Like ved Oslo S.“Rykk frem til nærmeste jernbane-stasjon, og betal eieren to ganger den leien han ellers er berettiget til”, heter det på et av sjansekortene. Det blir penger av slikt.

Rivelsrud på rødtEn av de andre hotellkongene, Jan E. Rivelsrud, har også sikret seg et felt på brettet. Han har gått for den røde gaten Bygdøy Allé , hvor han har plassert Rica Hotell Bygdøy Allé. Asmund Haare har på sin side valgt seg ut lyseblå Kongens gate, hvor han eier First Hotel Noble House.Det er ingen som har bygd hotell på de to dyreste Monopol-gatene – de mørkeblå Ullevål Hageby og Rådhusplassen. De beste hotellene – i alle fall på brettet – finner vi på Karl Johan. Der har Eiendomsspar, med Christian Ringnes i spissen, tatt hånd om Grand Hotell. Ikke langt unna har brødrene Roger og Kristian Adolfsen fått sitt mest sentrale Norlandia-hotell.

Bygget i fengselNæringsEiendom har vært i kontakt med flere profilerte eiendomsinvestorer for å høre hvilket forhold de har til Monopol, men det er lenge siden noen av dem har forsøkt seg på brettet. En av dem er Pål Georg Gundersen, som ikke kan huske når han sist spilte Monopol. At det er lenge siden han har lest reglene, viser seg i det virkelige liv.Det har aldri vært lov å bygge hotell i fengsel. Likevel fant han det for godt å kjøpe Kasjotten Hotell.

Ble ikke investorNorgesmesteren i Monopol ble altså ikke eiendomsinvestor, selv om han mener at spillet er en utfordring for kremmersjelen. I dag jobber han i stedet med forsikring av skip, og i så måte har han vel snappet opp ett og annet om dampskipselskapene på brettet. Men Roschberg har i alle fall kjøpt sin egen bolig, og den ligger like ved Gabelsgate. Da han vant NM, hadde han bopel i Nobelsgate. Men nå er det lenge siden han selv har spilt Monopol.– Det tar tid å rigge til og få på plass fem-seks personer som kan spille, sier Roschberg, men forsikrer at han vil stille opp dersom det blir arrangert et nytt norgesmesterskap.

Powered by Labrador CMS