– Larvik skal være en god by å etablere seg i
Eiendomsmegler og advokat Ola Leinæs mener det er ny optimisme på gang i Larvik. Men han er engstelig for handelslekkasje til de store kjøpesentrene, og understreker viktigheten av et sterkt sentrum.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Gjennom mange år har det vært primærnæringene som har preget Larvik. Steinindustrien har vært stor, likeså landbruket. Vi har mistet mange arbeidsplasser innen trelastbransjen, Treschow Fritzøe har revet ned en del sine gamle industribygg og vil føre opp moderne nye bygg til annen næring, sier Ola Leinæs. Som et eksempel på ny giv, viser han blant annet til at Ementor nå har etablert seg i Larvik og tilført byen 50 nye arbeidsplasser.
Nær TorpLeinæs fremhever nærheten til Torp, som ligger 20 minutter unna. Dessuten har Larvik daglige fergeavganger til kontinentet. Fra nabobyen Sandefjord går det ferge til Strømstad. – Søndre Vestfold har mange muligheter – og ikke minst ser man knoppskyting i forhold til IT. Dessuten er det flott å bo her, området drar til seg mange serviceyrker som ikke er avhengige av å holde til på et bestemt sted. Leinæs mener bevisstgjøring av merkevaren Larvik kan synliggjøre den mentale prosessen fra å være en tilbakelent og sidrompet småby – til å være innovativ by i utvikling. Dette skal blant annet skje gjennom et nært samarbeid mellom Larvik Næringsforening og kommunen. – Vi som holder til i denne byen må få frem et positivt budskap til bedrifter som er på flyttefot. Larvik skal være en servicerettet by å etablere seg i, sier Leinæs.Mye ledig– Hvordan har tendensen vært i næringseiendomsmarkedet de siste årene?– Næringseiendomsmarkedet preges av at det har vært lagt ned en god del industribedrifter de senere årene. Derfor er det en viss mengde ledig lokaler etter disse. – Du mener at å rive og bygge nytt er et bedre alternativ?– Ja, i mange tilfeller er gamle industrihaller irrasjonelle og upraktisk. Funksjonaliteten vil aldri bli 100 prosent. I forhold til Larvik sentrum mener Leinæs at oppstarten av et handelssenter utenfor byen har tatt oppmerksomhet fra butikkene i bykjernen.
Handelslekkasje– Hva slags nivå ligger leieprisene på?– For butikklokaler på den nye Fritzøe Brygge ligger snittet på rundt 1500 kroner kvadratmeteren, mens i sentrum varierer det mellom 1000 og 1200 kroner kvadratmeteren. Når det gjelder kontorer får man topp lokaler for 1000 kroner meteren. Likevel kan man få lokaler helt nede for 500 kroner kvadratmeteren, men dette er av lavere kvalitet. For lager er leieprisnivået mellom 250 og 500 kroner – alt avhengig av plassering og tilstanden til bygget. Leinæs legger til at Nordbyen senter, som drives av Steen & Strøm, etter hvert kanskje får selskap av et kapitalvaresenter. Dette tror han på sikt vil føre til enda større handelslekkasje fra sentrum. – Det er helt fundamentalt for en by å ha et sterkt sentrum, slår Leinæs fast.
Ikke for dyrtHan opplyser videre at nye leiligheter med bra beliggenhet i størrelsen 100 kvadratmeter fort kan komme opp i 2,5 til 3 millioner kroner. Selv om det finnes mange attraktive boliger rundt, er det fortsatt en del usolgte leiligheter. – Situasjonen er nok ganske lik de andre vestfoldbyene. I Tønsberg sliter man med å selge boliger i sjøkanten på Kaldnes Brygge, og det samme må vel kunne sies om boliger i sjøkanten i Sandefjord. Leinæs mener det er begrenset hvor mange kjøpere det finnes til boliger hvor kvadratmeterprisen ligger på 30 000 kroner. – Jeg tror det er begrenset hva man kan få solgt av dyre leiligheter i Norge, ikke minst når det eksploderer i alle byer med byggeprosjekter langs sjøen. Det er få i Larvik som kan forvente at boligen deres kan bli solgt for to-tre millioner kroner, og da sier det seg selv at det er et fåtall som har råd til å kjøpe leiligheter i disse kostbare prosjektene ved sjøen.