Kamp om å unngå skatteregningen
Når eiendommer selges gjennom selskaper oppstår det en kamp mellom kjøper og selger om hvem som skal betale for den fremtidige skatteregningen. Deloitte Advokatfirma har listen over hva aktørene skal passe på, men advarer mot standardiserte kontrakter.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Da politikerne endret skattereglene og innførte den såkalte Fritaksmetoden i 2004, ble måten salg av eiendommer gjøres på snudd fullstendig på hodet. Tidligere var det vanlig at eiendommene ble solgt ut av selskapene. Men Fritaksmetoden, som innebærer at et selskap som selger et eiendomsselskap slipper skatt på gevinsten, har bidratt til at flesteparten av eiendomstransaksjonene nå gjøres ved salg av hele selskaper. På grunn av at latent skatt på eiendommene videreføres i det kjøpte selskapet kan reglene få store økonomiske konsekvenser for kjøperne.
Viktig arbeidVed et salg av en eiendom må selger og kjøper bli enige om hvordan skattefordelene og skatteulempene ved et salg/kjøp av selskap skal fordeles mellom selger og kjøper. Advokat og partner Torill-Hasle Aamelfot i Deloitte Advokatfirma mener selskapene må ta dette arbeidet alvorlig.
– Vi har sett en del konflikter knyttet til tolkning av kontrakt allerede før det avtalemessige leveringstidspunktet. Noen ganger har en av partene måttet svelge kameler som har vært urimelige, men hvor teksten i kontrakten har vært i deres disfavør, sier Deloitte-advokaten.
PrisjusteringHun trekker frem tre forhold som selger og kjøper bør ta ekstra hensyn til.
* Prisreduksjon på latent skattNår man selger et eiendomsselskap videreføres den lave skattemessige verdien på eiendommen. Mens selger slipper skatt på salget, vil kjøper ifølge Aamelfot få lavere avskrivingstakt, i tillegg til risikoen ved endrede skatteregler. Partene i en avtale bør derfor avklare hvilken kompensasjon som kjøperen skal få for disse ulempene i forhold til de skattemessige fordelene selgeren får. Hvis objektene i selskapet er boliger/leiligheter for videresalg bør det kreves et betydelig prisavslag for kjøper.
* Utsatt skatt og utsatt skattefordelPartene må være bevisste på innholdet i disse begrepene i forhold til skatteposisjonene i nettopp det selskap som er salgsobjekt. Kjøper bør få fradrag for den latente skatten som er på gevinst- og tapskontoer. Kjøper bør også få fradrag for skattebelastning ved prosjekter som inntektsføres skattemessig når prosjektet er ferdig.
– Hvis selger vil ha betalt for fremførbart underskudd, må dette positivt reguleres i kontrakt, sier Torill-Hasle Aamelfot.
* Betalbar skatt i overdragelsesåret– Både kjøper og selger bør være bevisst på effekten av hendelser etter overdragelsestidspunktet og frem til årsskiftet. Vi har sett eksempler på at det har oppstått konflikter på grunn av at kjøper ikke har kalkulert inn at sannsynlige skattemessige tap etter overdragelse skal nulle ut latent skatt pr. overdragelsestidspunkt, sier Aamelfot.