INGEN LEDIGHET- INGEN RABATT
Glem rabatter om du skal leie lokaler i Oslo idag. Rabattering, som var vanlig for noen år siden, finnes ikke idag. Årsaken er den store etterspørselen etter lokaler.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
For fire-fem år siden var det ikke uvanlig at utleier bekostet både det ene og det andre i flytteprosessen for å få inn nye leietakere. Idag blir potensielle leietakere som etterlyser slik rabattering møtt med et smil.– Rabatter som var vanlig fra kort tid tilbake er helt borte idag, bekrefter eiendomsmegler Hans M. Hilde i Pareto Eiendomsmegling. Han får støtte fra andre næringsmeglere i Oslo.– Tidligere var det relativt vanlig at utleier bekostet for eksempel flytting og oppmåling av leiearealet som det betales for, etter nettoprinsippet. Slikt skjer ikke idag. Utleier har kort og godt problemer med å finne lokaler nok, om man ikke skal markedsføre seg på rabattering i tillegg, sier Hilde.Avhengig av kontraktens lengde, var det heller ikke uvanlig at utleier tidligere tilbød en til seks måneders leiefri periode. En megler som tilbød noe slikt i dag, ville i beste fall bli forsøkt umyndiggjort. Spesialtilpasning og skreddersøm av lokalene, hvor kostnadene bæres av utleier, er derimot vanlig. Men spørsmålet er hvor lenge denne «bonusen» vil eksistere, hvis markedet fortsetter i samme retning som idag.
Ingen ekstraservice
«Ekstraservice», herunder resepsjonstjeneste etc inkludert i leieprisen, er heller unntaket enn regelen i dagens marked. Slik service var temmelig vanlig for fire til fem år siden. Og: Mens leietaker tidligere slapp å betale for fellesarealer, må man regne med å få dette plusset på regningen idag.Hva fellesutgifter angår, er det forskjellig praksis. Leietakerne spleiser som regel på vann- og avløpsavgift, renovasjon, vakthold og så videre. Forskjellen kan ligge i hvordan kontrakten for spleising på utgiftene er lagt opp. Ved et par anledninger har utleier sikret seg ved at leietakerne skal stå solidarisk for disse utgiftene– uansett om større eller mindre andeler av andre leietakere flytter ut. Idag er det mest vanlig at leietakeren står for den prosentvise andelen som man leier. Dermed blir det utleier som må betale «sin del» om større leietakere flytter ut. Problemstillingen er uansett blitt mindre aktuell med bakgrunn i presset i leiemarkedet idag.– Forsikring på selve bygget betales alltid av utleier selv. Det er selvfølgelig en billig investering for å unngå bråk i ettertid. Forsikring på inventar er imidlertid leietakers bord, sier Hans M. Hilde.Gratis parkeringsplasser, som tidligere kunne være ganske vanlig, er helt borte idag. Nå skal man være heldig om man i det hele tatt får leie noen plasser i rimelig nærhet til lokalene man har leid.
– Bedre oversikt
Noen utleiere organiserer leie-takerne i innkjøpspooler for å presse ned priser. Det er likevel få som markedsfører seg på dette.Hva betaling av eiendomsskatt angår, er det forskjellig praksis. Noen utleiere betaler selv, andre gir regningen til leietakeren. Men, som Hans M. Hilde sier:– I praksis kan utleier si at han betaler hva som helst. Forskjellen ligger jo bare i størrelsen på leieprisen. Forskjellen fra igår til idag er at det er lettere å orientere seg for bedrifter på leting etter lokaler. Mens det før var mange tilfeller på skjulte rabatter, er prisnivået lett å lese idag. Det er kanskje en mager trøst for den som jakter febrilsk etter lokaler, men slik er det bare, sier Hans M. Hilde i Pareto Eiendoms-megling.
Her finner du en oversikt over tilbydere av eiendom og tomter.