Finansfyrste redder Møllebyen i Moss
Den hjemvendte finanskjendisen Widar Salbuvik redder historiske Møllebyen i Moss fra forfall, etter at tidligere forsøk på å bygge opp området har resultert i investorkollaps.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
De karakteristiske teglstensbygningene i “Møllebyen” står der nærmest på trass, ribbet for innredning og med knuste vinduer. Det er lite som minner om fordums aktivitet, den gang mølleindustrien i Moss var blant landets største.Men nå skal det bli ny giv i de gamle bygningene. Investor Widar Salbuvik, som hjemvendt til Moss etter flere år i Oslo, har kjøpt bygningene og er i gang med omfattende restaureringer. Her skal det bli kontorer og utstillingslokaler, restauranter og et yrende liv på dag- og kveldstid.
Strakstiltak
– Ja, dette området fortjener en bedre skjebne enn dette, sier Widar Salbuvik, idet han låser opp en dør hvor hengelåsen synes å være det som holder døren oppe. – Dette bygget er eksempelvis hardt angrepet av sopp og må derfor plukkes tilnærmet fullstendig fra hverandre. En svært omfattende jobb, men det må gjøres. Og det må gjøres raskt. Strakstiltak som vil komme på rundt 11 millioner kroner.Det har vært satset millioner av kroner på prosjekter i Møllebyen før. Helt siden anlegget ble fullstendig nedlagt i midten av 1980-årene, har flere interessenter prøvd seg. Prosjektene har strandet, av forskjellige årsaker, og rettssakene har blitt mange.Nå er imidlertid området på Widar Salbuviks sine hender. Finansmannen har blitt rik på vellykkede investeringer, og det synes derfor merkelig at han ønsker å bruke tid og penger på et så usikkert prosjekt som Møllebyen. Salbuvik innrømmer da også at mulighetene for avkastning ikke står i forhold til risikoen.
Risiko
– Vi visste på forhånd hvor dårlig forfatning bygningene var i. Men dette er ikke et prosjekt jeg går inn i for å bli rik. Jeg har selv flyttet tilbake til Moss, har stor tro på byen, og tror på økt innflytting i årene som kommer. Et flott sentrumsområde som dette her, med historien som følger med, vil være med på å heve attraktiviteten i Moss.Med seg som investor har han Bjørn Christiansen, tidligere eier og driver av ærverdige Refsnes Gods i Moss. Godset er solgt til, ja nettopp – Widar Salbuvik, og partnerne opererer med en 50 prosents eierandel i et investeringsselskap som steller med flere byggeprosjekter i Moss.
Kommunefrieri
I første omgang har partnerne “fridd” til Moss kommune, for å få inn kommunale leietakere til Møllebyen. Først og fremst ønsker investorene by- og industrimuseet til området.– Vi ønsker publikumsrettet virksomhet inn i bygningene. Dette skal være et område hvor det skal være aktivitet også om kvelden og i helgene. Det er fullt mulig å omgjøre bygningene til leiligheter, men i første omgang utelukker vi dette. Erfaringer fra lignende prosjekter viser at det ikke alltid er like heldig å kombinere næring og bolig i samme område, sier Salbuvik og Christiansen.Widar Salbuvik ønsker ikke å si hvor mye han har betalt for Møllebyen, ei heller hvor mange eiendommer han sitter på ellers i landet.
Klart i 2000?
– Dette er opplysninger jeg ønsker å holde for meg selv. Jeg eier “en del” eiendommer fordelt rundt i landet, men dette er ikke opplysninger det er behov for å gå ut med, sier Salbuvik kontant.– Tidligere Møllebyen-prosjekter har ikke vært like vellykkede; hva har du som forgjengerne dine ikke hadde?– Penger. Tidligere prosjekter har strandet på grunn av manglende finansiell back-up. I tillegg traff de maksimalt uheldig med utviklingen i eiendomsmarkedet. Denne gangen er alt under kontroll, og vi håper derfor at deler av lokalene skal være innflyttingsklare sommeren 2000, sier Widar Salbuvik og Bjørn Christiansen.
Dette er Widar Salbuvik
Widar Salbuvik (40) er oppvokst i Mosse-distriktet, men har stort sett drevet sitt virke fra Oslo. Han etablerte seg tidlig i finansmiljøet; allerede i midten av 20-årene besørget han handler i 100-millionersklassen som megler i Fearnley Finans.Etter hvert tok lysten på å eie sitt eget foretak overhånd, og i 1986 etablerte han Pareto Finans sammen med Jan T. Ødegård og Øystein Bøe. I løpet av det første året gjennomførte selskapet investeringer for andre selskaper på totalt 700 millioner kroner innenfor luftfart, skipsfart, fast eiendom og tunnelboremaskiner.Teft, vellykket forretningsdrift, gode partnere og riktig timing gjorde tidlig Salbuvik til mangemillionær og Pareto til et av de ledende selskaper innenfor sin bransje. På slutten av 80-tallet fikk han med seg aksjemeglerne Dagfinn Sundal og Jan Petter Collier som partnere i Pareto. Noe senere ble selskapet solgt til Oslobanken. Etter Oslobankens fallitt kom Svein Støle inn som partner.Pareto-systemet består av selskapene Pareto AS, Pareto Eiendom AS, Pareto Fonds ASA, Pareto Invest AS og Pareto Management AS. Widar Salbuvik har på alle måter dekning for å gå inn i tunge prosjekter – 1997-ligningen viser at Salbuvik hadde en privat formue på vel 20 millioner kroner.